Lounais-Suomessa havaittu vaarallinen tuhonaiheuttaja, joka tappaa mäntyjä
Lounais-Suomessa havaittiin kuolleita mäntyjä monissa paikoissa syyskuussa. Havaintoja tehtiin muun muassa Uudessakaupungissa. Nyt tuhonaiheuttajaksi saatiin varmistettua etelänversosurma, jonka aiheuttaa havuparikas-sieni.
Kuuma ja kuiva kesä edesauttoi sienen muuttumista taudinaiheuttajaksi, jolloin se pystyi murtamaan puiden puolustuskyvyn. Sientä on löydetty Suomesta jo aiemmin, mutta harmittomana. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.
− Havuparikkaan alkuperä on vielä tuntematon. Luke tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisten tutkijoiden kanssa selvittääkseen, onko havuparikas tullut Suomeen tiettyä reittiä pitkin, vai onko se oma osapopulaationsa eli kotoperäinen, sanoo Luken tutkija Eeva Terhonen tiedotteessa.
Etelänversosurman oireita ovat tyvestä ruskettuvat neulaset tai vakavassa taudinkuvassa kesän aikana kokonaan ruskettuvat latvukset. Muita merkkejä taudinaiheuttajasta ovat ylivuotisiin käpyihin ja kuolleisiin neulasiin muodostuvat mustat kuromaitiöpesäkkeet.
Keski-Euroopassa etelänversosurma on jo yleinen. Muun muassa Saksassa metsille tuhoja aiheuttavat kaarnakuoriaiset ovat iskeytyneet etelänversosurmasta kärsiviin puihin. Etelänversosurma on viime vuosina aiheuttanut pienehköjä metsätuhoja myös Ruotsissa.
Luken mukaan vaikuttaa siltä, että uusi tuhonaiheuttaja on saamassa jalansijaa myös Suomessa lisääntymällä puissa, joiden juuristo on ollut jo valmiiksi männynjuurikäävän tai kuivuuden heikentämä.