Rokotteet

Valtaosa seiskaluokkalaisista tytöistä ja yli puolet pojista on saanut HPV-rokotteen

HANNA LAASANEN
HPV-rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013.
HPV-rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013.

Lähes 80 prosenttia seitsemäsluokkalaisista tytöistä ja 65 prosenttia samanikäisistä pojista on saanut HPV-rokotteen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tiedot ovat valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.

HPV-rokote on ollut osa maksutonta rokotusohjelmaa tytöillä vuodesta 2013 ja pojilla viime vuoden syksystä 2020 lähtien.

– Koronapandemiasta huolimatta yläkoulun aloittavien tyttöjen rokotuskattavuus on parantunut parin viime vuoden aikana. Myös poikien rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner tiedotteen mukaan.

Kaikki 5.–9.-luokkalaiset pojat ovat oikeutettuja HPV-rokotuksiin. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, ja ensi vuoden syksystä lähtien niitä tarjotaan sekä tytöille että pojille yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla. Rokotteen voi saada vielä yläkoulussakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

THL ei suosittele rokotteen lykkäämistä.

– Tutkimustiedon mukaan HPV-rokote on turvallinen ja antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan useita eri syöpiä vastaan, kun se otetaan riittävän aikaisin, Scherleitner sanoo.

HPV-rokotusten kattavuuksissa on aluekohtaisia eroja.

Kärjessä on Pohjois-Savo, jossa HPV-rokotteen on ottanut 85 prosenttia seitsemäsluokkalaisista eli vuonna 2008 syntyneistä tytöistä ja 82 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä tytöistä.

Vaasan sairaanhoitopiirissä vastaavat luvut ovat 71 ja 66 prosenttia. Rokotuskattavuus ovat kuitenkin parantunut myös Vaasan alueella, sillä ennen vuotta 2004 syntyneillä tytöillä se jäi alle 60 prosentin.

Myös poikien rokotuksissa on eroja. Ahvenanmaalla HPV-rokotteen on ottanut 75 prosenttia vuonna 2008 ja vuonna 2009 syntyneistä pojista, kun Keski-Pohjanmaalla vastaavat luvut ovat 53 ja 57 prosenttia.

Pohjois-Savon ja Ahvenanmaan lisäksi Itä- ja Etelä-Savossa sekä Varsinais-Suomessa rokotuskattavuus on maan korkeimpia sekä tytöillä että pojilla.

Suomessa on useita paikkakuntia, joissa yli 85 prosenttia kuudesluokkalaisista eli vuonna 2009 syntyneistä tytöistä on ottanut HPV-rokotteen. Tällaisia ovat Kuopio, Siilinjärvi, Lieksa, Hanko ja Kauniainen. Kouvola, Kirkkonummi, Pirkkala ja Sipoo pääsevät yli 80 prosentin rokotuskattavuuden.

Suurista kaupungeista tyttöjen korkein rokotuskattavuus on Vantaalla, Oulussa ja Tampereella, missä HPV-rokotteen on ottanut 74 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä tytöistä.

Vuonna 2009 syntyneistä pojista yli 80 prosenttia on ottanut HPV-rokotuksen muun muassa Liedossa, Paimiossa, Siilinjärvellä, Lieksassa ja Kauniaisissa. 70 prosentin kattavuuteen ylletään muun muassa Kuopiossa, Turussa, Salossa, Sipoossa ja Vihdissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi HPV aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä.

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana.

Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. Juuri nämä tyypit aiheuttavat myös suurimman osan kohdunkaulan syövistä. Rokote suojaa myös emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon ja peniksen sekä pään ja kaulanalueen syöviltä. Tutkimukset osoittavat, että rokotesarjan antama suoja on todennäköisesti myös pitkäaikainen, eli useita kymmeniä vuosia – tai jopa elinikäinen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​