Uutiset

Hevoskuiskaaja puhuu hevosten kieltä

Hevoskuiskaaja Monty Roberts lehdistötapaamisessa Helsingissä 14. lokakuuta 2013. Lehtikuva/ Vesa Moilanen
Hevoskuiskaaja Monty Roberts lehdistötapaamisessa Helsingissä 14. lokakuuta 2013. Lehtikuva/ Vesa Moilanen

Väkivalta ei ole vastaus, kommunikaatio on. Tähän uskoo maailmankuulu yhdysvaltalainen hevoskuiskaaja Monty Roberts, 78, käsitellessään erilaisia ongelmahevosia tulkitsemalla niiden elekieltä.

Roberts kuvailee olevansa ensimmäinen, joka löysi kielen saaliseläimen ja ihmisen välillä.

Neljättä kertaa Suomessa vieraileva Roberts ei itse mielellään käytä hevoskuiskaaja-sanaa, sillä hänen käyttämänsä metodit perustuvat kehonkieleen.

– Ei minun tarvitse puhua, hevosen kieli on elekieltä. Keskustelen hevosen kanssa ilman puhetta, 3-vuotiaasta asti hevosten kanssa tekemisissä ollut Roberts tarkentaa.

Lapsuudessa isänsä väkivaltaista käytöstä kokemaan joutunut Roberts tyrmää pakotuksen ja väkivaltaiset opetuskeinot.

– Tärkeintä on näyttää hevoselle, ettet ole satuttamassa sitä. Hevonen on saatava vakuuttuneeksi siitä, että tilanteessa ei ole pakotusta tai väkivaltaa. Jos kohtelet hevosta oikein, ne voivat tehdä uskomattomia asioita, tiistaina Helsingissä esiintyvä Roberts tietää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Robertsin mukaan hevonen valitsee, kenen luo se tulee.

– Hevoset eivät luota sinuun, ellet ole ansainnut niiden luottamusta.

Käyttäytymistieteiden tohtori on auttanut myös traumoja kokeneita ihmisiä. Hänen mielestään ihmisten ja hevosten opettamista ei voi verrata keskenään.

– Ihmisellä on monimutkaiset aivot. Hevosella ei ole egoa eikä ahneutta. Sillä on vain yksi päämäärä: selviytyä ja lisääntyä.

JoinUp-menetelmän kehittänyt Roberts on kouluttanut 52 hevoskouluttajaa 25 eri maasta omalla hevostilallaan Los Angelesin ulkopuolella. Yksi koulutuksen läpikäyneistä on Suomen ensimmäinen sertifioitu Monty Roberts -hevoskouluttaja Jenny Ahlroth, joka valmistui kurssilta syksyllä 2011.

– Monty toimii hevosen omalla kielellä. Hän pystyy saman tien aloittamaan työskentelyn minkä tahansa hevosen kanssa, Ahlroth kuvailee.

Ahlroth on sisäistänyt Robertsin menetelmän. Hevoselta ei vaadita mitään, vaan toimitaan niin, että hevonen oikeasti haluaa tehdä sitä, mitä siltä pyydetään.

– Menetelmän avulla löydetään hevosen kanssa yhteistyösopimus, jossa molemmat ovat vapaaehtoisesti mukana. Kipua tai pakotusta ei käytetä, Ahlroth kuvailee.

Nykyisin Ahlroth pitää itse Robertsin sertifioituja kursseja. Hän vertaa hevoskuiskausta uuden kielen opiskeluun.

– Montyn metodit perustuvat hevosen luonnolliseen kieleen. Se on hevospsykologiaa, jota kuka tahansa voi opiskella, Ahlroth sanoo.

TS–STT