Suomessa maksetaan monessa asiassa 'ei mistään', useiden palveluntarjoajien perusmaksuissa jotka tulee maksettavaksi, vaikka ei palvelua käyttäisikään.
Carunan herrakin joskus MOT ohjelmassa perusteli perusmaksun perintää siten, että "vaikka asiakas ei sähköä käyttäisikään, niin hänellä on silti mahdollisuus käyttää sitä, ja tästä syystä on perusmaksu"
Tällä samalla, täysin järjettömällä perusteellahan, joka ikinen kauppa voisi periä joka ikiseltä ihmiseltä kuukausittaisen perusmaksun, käytti kaupan palveluita tai ei, koska jokaisella on kuitenkin olemassa mahdollisuus kaupassa asiointiin.
Ongelmaan on hyvin yksinkertainen ratkaisu, irtisanoo sähkösiirtosopimuksen, sitten ei tarvitse maksaa perusmaksua tai siirtomaksuja lainkaan.
Ole hyvä, toivottavasti tämä vinkki auttoi.
Riita poikki ja voita väliin, eli molemmat olette oikeassa. W. Palmu: olen samaa mieltä, esim. talven perusmaksuja mökeillä voisi järkeistää, mutta…ilmaista rahaa on vaikea vastustaa. EpäHumanisti: sittenpä luet öljylampun varassa ja tuijotat mustaa telkkaria.
Vähällä käytöllä olevan mökin saa sähköistettyä aurinkopaneeleilla ja aggregaatilla.
EpäHumanisti: "Ongelmaan on hyvin yksinkertainen ratkaisu, irtisanoo sähkösiirtosopimuksen, sitten ei tarvitse maksaa perusmaksua tai siirtomaksuja lainkaan."
Olet sinä aika fakiiri jos pystyt siirtosopimuksen irtisanomaan.
Itse en ole koskaan mitään siirtosopimusta edes tehnyt. Olen vain tehnyt sähkösopimuksen valitsemani yhtiön kanssa. Sen pystyy valitsemaan ja sähköyhtiöt kilpailuttamaan mutta se siirtomaksu lankeaa kuin se Manun illallinen. Siirtoyhtiöt ovat alueellisia monopoleja, niitä ei voi itse valita eikä niitä voi kilpailuttaa.
Ainoa keino välttää siirtomaksu on rakentaa ihan oma verkko ja ottaa käyttöön oma generaattori sitä sähköä tuottamaan. Näin muuten toimi puolison velivainaa aikoinaan erään vaaran laella pohjoisessa Karjalassa. Oli oma pieni aggregaatti ja siitä sitten jatkojohdoilla sähköä eri kohteisiin. Oli muuten kallista sähköä, toisaalta eipä siellä vaaran laella ollut valtakunnanverkkoakaan.
T.S.
Hmm, ensin toteat että pitää olla aika fakiiri että voi irtisanoa siirtosopimuksen, sitten kerrot miten se onnistuu.
EpäHumanisti: "T.S.
Hmm, ensin toteat että pitää olla aika fakiiri että voi irtisanoa siirtosopimuksen, sitten kerrot miten se onnistuu."
Suosittelen että EpäHumanisti luet sen kommenttini uudestaan, nyt teit täysin väärän tulkinnan.
Katsos kun en minä kertonut mistään siirtosopimuksen irtisanomisesta vaan kirjoitin miten puolison velivainaa vältti siirtomaksun maksamisen. Se on ihan eri asia.
Sinne vaaran laelle kun sen alueen verkkomonopolin omaava yhtiö ei ollut verkkoa rakentanut. Ei sinne siis voinut sähkösopimustakaan tehdä kun ei ollut sähköverkkoa.
Olen aikojen saatossa tehnyt lukuisia sähkösopimuksia. Nyt minulla on kolme kulutuspaikkaa, taannoin niitä oli vielä neljä.
Ja joka ikinen kerta olen solminut sopimuksen vain sähköyhtiön kanssa. Yhden sopimuksen teen ja yhden laskun saan. Siinä laskussa on itse sähkön hinta ja lisänä sitten siirtohinta. Se siirtohinta tulee siihen laskuun ikään kuin 'viran puolesta', automaattisesti. Välillä sähköntuottaja ja verkon ylläpitäjä ovat sama yhtiö. Välillä taas sähköntoimittaja on mikä on mutta verkko on Carunan. Silloinkin kuitenkin sähköyhtiö liittää laskuunsa sen Carunan siirtohinnan, automaattisesti, ilman mitään eri sopimusta.
Ikinä en ole siis mitään erillistä sopimusta tehnyt sähkön siirrosta enkä ole kuullut että kukaan muukaan sellaisia olisi tehnyt.
Edelleenkin olet siis EpäHumanisti melkoinen fakiiri jos pystyt irtautumaan siirtomaksusta. Se lienee Sähkömarkkinalain pykälien mukaan täysin mahdotonta.
@T.S.
Niin, esitit selkeän tavan miten siirtomaksulta voi välttyä, ja sitten ihmettelet miten se onnistuu.
Yritän vielä vääntää rautalangasta, jos ne sähköjohdot tulevat jo tontille ilmoita vain siirtoyhtiölle että voivat irroittaa ne, sen jälkeen ei varmasti tule laskuja sähkönsiirrosta. Ei kai tämä nyt noin vaikeaa voi olla ymmärtää?
"melkoinen fakiiri jos pystyt irtautumaan siirtomaksusta. Se lienee Sähkömarkkinalain pykälien mukaan täysin mahdotonta."
Sitten vaan pykälät kehiin niin voidaan niistä keskustella.
EpäHumanisti: "Niin, esitit selkeän tavan miten siirtomaksulta voi välttyä, ja sitten ihmettelet miten se onnistuu."
Tässä nyt tulee jo mieleen että EpäHumanisti tarkoituksella ymmärtää asiat väärin ja vääristelee sanojani.
Palataan siis siihen mitä EpöHumanisti alkujaan väitti: "Ongelmaan on hyvin yksinkertainen ratkaisu, irtisanoo sähkösiirtosopimuksen, sitten ei tarvitse maksaa perusmaksua tai siirtomaksuja lainkaan."
Edelleenkään kukaan ei ole kertonut että olisi tehnyt kaksi erillistä sopimusta, toisen sähkön toimittamisesta ja toisen sähkön siirrosta. Kyllä koko Suomi toimii niin että kuluttaja tekee sähkösopimuksen ja siirtomaksu tulee automaattisesti.
Itsellänikin on yksi sähkösopimus Fortumin kanssa ja Fortum kertoo asian selkeästi:
"Sähkön siirrosta huolehtii aina paikallinen verkkoyhtiö
Fortumilla ei ole omaa sähkönsiirtotoimintaa, vaan sähkön siirrosta huolehtii paikallinen verkkoyhtiö. Paikallisen verkkoyhtiön tehtävänä on myös asentaa sähkömittarit, kerätä mittaustiedot ja toimittaa ne sähkönmyyjälle sekä periä valtiolle sähköverot.
Fortumilta ostamasi sähkö siirretään käyttöösi paikallisen sähköverkkoyhtiösi verkossa."
Miten tästä maksusta voi säästyä:Muuttamalla taloyhtiöön,tai omakotitaloon,johon ei tarvii peruutella.Yritys voi tietysti hinnoitella sen siten,ettei se näy missään erikseen,vaan kaikki maksavat sen,mutta kukaan ei tiedä siitä mitään,kun ei sitä laskussa erikseen näy.Kuinka monta tälläistä maksua maksamme?Varmasti kymmeniä.No ei ne taloyhtiönkään asukkaat näistä maksuista karkuun pääse ja lisää on tulossa.Ainakin latauspisteet sähköautoille tulee lisää.Se maksetaan mahdollisina yhtiölainanan korkoina/lyhennyksinä ja yhtiövastikkeina.Ei vuokrallakaan näistä eroon pääse.Ne maksetaan kohonneina vuokrina.
Mitä tulee sähkön siirtosopumukseen.Sellaista ei erikseen ole.On vain sähkösopimus,joka kattaa sekä siirtomaksut ja perusmaksut ja tietenkin verot.Asiakas voi itse valita,mikä yhtiön kanssa sopimuksen tekee.Siirtohinnat toki määrää paikallinen sähköyhtiö.Sitä ei voi kilpailluttaa,eikä verotustakaan.Vain energiaa hintaa voi.Se on vajaa kolmasosa,koska siirtohinnat nousevat energiaa nopeammin.Sähköyhtiöt,joita on vajaa 80 Suomessa,rahastavat siis siirtohinnoilla,koska siitä ei ole kilpailua.Puhutaan paikallisesta monopolista.
Muumimamma, nyt oli kyllä esityksesi sähköyhtiöstä, -sopimuksesta ja -maksuista omituinen ja virheellinen. Otahan asioista selvää. Sähkönsiirtoyhtiötä ei voi valita, vaan se on alueellinen toimija monopolina, ja sille maksetaan sähkönsiirrosta. Lisäksi voi itse valita sähköyhtiön, jonka kanssa tehdään sopimus käyttösähköstä ja joka laskuttaa sen. Ihmettelen, miten oma sähkösi on järjestetty, ellet näitä perusasioita tiedä. Ehkä Sinulla on jonkinlainen könttäsopimus tai esim. sähkö talon puolesta.
Angus:Voi hyvää päivää sentään?Osaatko lukea Suomea, ymmärrät,muttet halua ymmärtää?Juurihan kerroin kaiken olleellisen.Sähkönsiirtosopimusta ei ole olemassakaan.On vain sähkösopimus.Aivan kuten T.S.kirjoitti.En ole koskaan väittänyt,että siirtoyhtiöitä voi kilpailluttaa.Se on siis paikallinen monopoli kuten jo aiemmin kerroin.Joten ehdotan Angus:mene silmälääkäriin tai johonkin oikeinlukupiiriin.Lukemansa ymmärtäminen on myös hyvin tärkeää.
@T.S.
"Edelleenkään kukaan ei ole kertonut että olisi tehnyt kaksi erillistä sopimusta, toisen sähkön toimittamisesta ja toisen sähkön siirrosta. Kyllä koko Suomi toimii niin että kuluttaja tekee sähkösopimuksen ja siirtomaksu tulee automaattisesti.
Itsellänikin on yksi sähkösopimus Fortumin kanssa ja Fortum kertoo asian selkeästi:
"Sähkön siirrosta huolehtii aina paikallinen verkkoyhtiö
Fortumilla ei ole omaa sähkönsiirtotoimintaa, vaan sähkön siirrosta huolehtii paikallinen verkkoyhtiö. Paikallisen verkkoyhtiön tehtävänä on myös asentaa sähkömittarit, kerätä mittaustiedot ja toimittaa ne sähkönmyyjälle sekä periä valtiolle sähköverot.
Fortumilta ostamasi sähkö siirretään käyttöösi paikallisen sähköverkkoyhtiösi verkossa.""
Eli vänkäät nyt sanamuodosta? Olisit toki heti sanonut niin ei olisi tarvinnut turhaan vängätä. Sehän on jo kerrottu miten sähkönsiirrosta(tai sen perusmaksusta) pääsee eroon.
EpäHumanisti: "Eli vänkäät nyt sanamuodosta? Olisit toki heti sanonut niin ei olisi tarvinnut turhaan vängätä."
Ei nyt noin.
Katsos kun sinä EpäHumanisti aloitit ja sait aivan vapaasti valita sanamuotosi
Ja näin sinä sanamuotosi valitsit, sanasi asetit: "Ongelmaan on hyvin yksinkertainen ratkaisu, irtisanoo sähkösiirtosopimuksen, sitten ei tarvitse maksaa perusmaksua tai siirtomaksuja lainkaan."
Ihan ymmärrettävästä syystä otin asian esiin koska mitään sähkönsiirtosopimuksia ei siis tehdä.
EpäHumanisti: "Sehän on jo kerrottu miten sähkönsiirrosta(tai sen perusmaksusta) pääsee eroon."
Niinpä, sinä EpäHumanisti tosiaan kerroit miten maksusta pääsee eron: "Yritän vielä vääntää rautalangasta, jos ne sähköjohdot tulevat jo tontille ilmoita vain siirtoyhtiölle että voivat irroittaa ne, sen jälkeen ei varmasti tule laskuja sähkönsiirrosta. Ei kai tämä nyt noin vaikeaa voi olla ymmärtää?"
Moni kuitenkin taitaa katsoa tuon kovin epämiellyttäväksi tavaksi. Tuon jälkeen kun ei tule sitten sähköäkään.
Yrittäjällä on ehdotus tähän kohtaan: "Erottakaa Haavisto!" Ilmeisesti Pekka, mutta mistä hänet pitäisi erottaa ja millä?
@T.S.
"Moni kuitenkin taitaa katsoa tuon kovin epämiellyttäväksi tavaksi. Tuon jälkeen kun ei tule sitten sähköäkään."
Tämä on toki totta, mutta jotenkin oletin että tämä on sellainen asia jota ei tarvitse erikseen sanoa vaan kaikki ymmärtävät että jollet maksa sähkön kotiinkuljetuksesta et sitä kotiisi saa. Mutta nähtävästi olin väärässä.
Tuolla on nyt veivausta termeistä. Jos asuu omakotitalossa, on siihen itse tai joskus aiemmin joku tehnyt liittymissopimuksen. Sen voi irtisanoa, jolloin sähköä ei enää tule mittarille. Ilman liittymissopimusta ei sähköverkon haltija toimita sähköä tontille.
Sama koskee asuntoyhtiöitä, mutta niiden liittymän irtisanominen on jo kaikkien osakkaiden asia, ei yhden. Sähkösopimuksen voi joissakin tapauksissa irtisanoa esim. kerrostalossakin, jos kyse ei ole yhteisostotalosta.