Alle 12-vuotiaiden rokotussuosituksia valmistellaan jo Suomessa
Pelkkä myyntilupa 5–11-vuotiaiden koronarokotteille ei vielä tarkoittaisi rokotusten alkamista Suomessa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan Euroopan lääkevirasto (EMA) saattaa suosittaa myyntilupaa piakkoin ja Suomen on syytä olla valmis tähän.
– EMA/EU antaa ehdollisen myyntiluvan siitä, keille rokotetta voidaan käyttää ja millä reunaehdolla, mutta ei ota kantaa siihen, miten rokotetta pitäisi väestötasolla käyttää. Se on kansanterveydestä vastaavien asiantuntijoiden, ministeriön ja hallituksen asia, Nohynek kommentoi STT:lle sähköpostitse lauantaina.
Nohynekin mukaan alle 12-vuotiaiden rokotussuosituksia valmistellaan jo.
– THL:n alaisen Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRAR:n lasten rokotussuosituksia valmisteleva ryhmä tekee tämän asian parissa jo töitä.
Rokotukset voitaisiin Suomessa aloittaa, kun työ on valmis ja THL antaa esityksensä sosiaali- ja terveysministeriölle.
Tämän lisäksi tarvitaan lapsille räätälöityjä rokotteita ja mahdollisesti myös asetusmuutos. Alle 12-vuotiaille tarkoitettu rokote on Nohynekin mukaan hankittava erillisenä, sillä rokote sisältää yhden kolmasosan nyt saatavilla olevien rokotteiden antigeenimäärästä.
Myyntiluvan myöntää virallisesti Euroopan komissio EMA:n suosituksesta. Perjantaina Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Pfizerin koronavirusrokote hyväksyttiin käyttöön myös 5–11-vuotiaille lapsille.
Kiuru: On varmistettava, ettei kansallisia suosituksia odoteta liian pitkään
Ministeri Kiuru hoputti STT:n haastattelussa, että kansallisten asiantuntijoiden ja viranomaisten on varauduttava mahdolliseen myyntilupaan jo hyvissä ajoin ja varmistettava, että Suomessa ei jäädä tilanteeseen, jossa kansallisia suosituksia jäädään odottamaan liian pitkäksi aikaa.
Kiurun mielestä esimerkiksi suosituksiin kolmansien rokotusten aloittamisesta meni Suomessa liian kauan.
Nohynek toteaa, että koronarokotusohjelmaa on laadittu yhdessä sovitun, mahdollisimman paljon tieteelliseen näyttöön perustuvan prosessin mukaan.
– Kansallisen koronarokottamisen strategia pyrkii ensisijaisesti estämään vakavan koronataudin taakkaa, kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. Tärkeintä olisi saada nyt vielä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen kattavuutta nostettua.
THL kertoi lauantaina, että Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut 78,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kaksi rokoteannosta saaneita on runsaat 3,84 miljoonaa.
Yhden rokoteannoksen saaneita on puolestaan 85,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Yhden rokotepiikin on Suomessa saanut hieman alle 4,2 miljoonaa ihmistä.