Riskihylky Beatrisin saneerausoperaatio Saaristomerellä on päättynyt – tankeista ei löytynytkään öljyä
Merivoimat on päättänyt riskihylky Beatrisin saneerausoperaation Saaristomerellä, Rannikkolaivasto tiedottaa. Operaation avulla voitiin varmistaa, että hylky ei ole enää riski ympäristölle, sillä sen tankeista ei löytynyt öljyä.
Operaatio kesti noin kaksi viikkoa. Sen aikana kartoitettiin hylyn kuntoa ja sen mahdollisesti ympäristölle aiheuttamia riskejä. Hylystä löydettiin kolme tankkia, joista yksi oli irrallinen ja muut runkotankkeja. Kaikki löydetyt tankit olivat täynnä mutaa ja merivettä.
Merivoimilla oli valmius tyhjentää tankkien sisältöä ja poistaa ympäristölle haitalliset aineet. Operaation aikana sukeltajien työtä vaikeutti ajoittainen huono sää sekä hylkyyn kertyneen mudan aiheuttama huono näkyvyys pohjassa. Sukelluksissa löydetyt tankit sijaitsivat hylyn sisällä ja niihin pääsy vaati runsaasti mudan ja hylkyromun raivaamista.
Sukellustoiminta riskihylky Beatrisin parissa on päättynyt. #Viranomaisyhteistyö’nä tehdyn operaation avulla varmistui, ettei hylky enää uhkaa #ympäristö’ä: sen tankeista ei löytynyt öljyä. Lue: https://t.co/7l3ik8W01j @yministerio @rajavartijat @vspelastus @navyfi @Maavoimat pic.twitter.com/Mhec1ReuiY
— Rannikkolaivasto (@rlaivasto) October 29, 2021
Vuonna 1943 rakennettu rahtilaiva Beatris upposi Kustavin edustalla 40 vuotta sitten. Lastina oli sepeliä.
Beatris-hylyn saneeraus oli osa ympäristöministeriön koordinoimaa vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, jossa tunnistetaan ja saneerataan Itämeren riskihylkyjä. Riskihylkyjä on ennen Beatris-hylkyä saneerattu jo kolme. Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä on yli tuhat vanhaa hylkyä, jotka ovat käyttäneet polttoaineenaan öljyä, tai joissa on ollut lastina öljyä tai muita vaarallisia aineita. Näistä arviolta parikymmentä on korkean riskin hylkyjä eli ne ovat ruostumassa puhki tai sijaitsevat lähellä tärkeitä tai herkkiä luontokohteita.
Operaatioon osallistui tukialuksena toimineen öljyntorjunta-alus Hallin lisäksi sukeltajia Merivoimista, Maavoimista ja Rajavartiolaitoksesta. Lisäksi operaatioon osallistui öljypäästöjen varalta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen torjunta-alus.
Turun Sanomat kertoi aiemmin, että vanhojen hylkyjen saneeraukset ovat Suomessa melko harvinaisia, koska tehtävää ei lain mukaan ole jyvitetty yhdellekään viranomaiselle. Syken tarkastaja Markus Santasalo kertoi, että vuonna 2019 voimaan tulleessa pelastuslaissa ei oteta kantaa siihen, kenen pitäisi hylkyjä etukäteen puhdistaa.
Viranomaisvastuu alkaa vasta, kun vahinko on tapahtunut eli öljyä näkyy pinnalla. Saaristoalueilla vastuu on tällöin pelastuslaitoksilla ja saariston ulkopuolella Rajavartiolaitoksella.