Haluaisitko ryhtyä Saaristomeren biosfäärilähettilääksi?
Saaristomeren biosfäärialueelle etsitään biosfäärilähettiläitä. Saaristomeren Unesco-biosfäärialue, Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi ja Turun yliopiston Brahea-keskus järjestävät talven ja kevään aikana viisi
tapaamista käsittävää koulutusta, joissa opitaan biosfäärialueesta, UNESCO-ohjelmasta, kestävyydestä, ainutlaatuisesta Saaristomerestä ja tarinankerronnasta. Biosfäärilähettilään tehtävänä on välittää tietoa biosfäärialueesta ja sen toiminnasta.
Koulutus on tarkoitettu paikallisille yrittäjille, oppaille, yhdistysaktiiveille tai muille kiinnostuneille. Ajatuksena on, että oppimalla lisää biosfäärialueesta saadaan myös omassa toiminnassa hyödynnettäviä välineitä.
Saaristomeren UNESCO-biosfäärialue on yksi Suomen kahdesta biosfäärialueesta. Biosfäärialueet ovat kestävän kehityksen mallialueita, joilla yhdistetään elinympäristön monimuotoisuuden suojelu, luonnonvarojen kestävä käyttö ja ympäristötutkimus. Koko maailmassa on 727 biosfäärialuetta 131 eri maassa. Saaristomeren UNESCO-biosfäärialuen päätavoitteena on löytää kestäviä tapoja asua ja toimia saaristossa ja tällä tavalla edistää saariston myönteistä kehitystä ja puhtaampaa merta.
Maksuttoman koulutuksen viimeinen ilmoittautumispäivä on 25.11.2021 ja ensimmäinen tapaaminen järjestetään 9.12.2021. Koulutus järjestetään yhtäaikaisesti suomeksi ja ruotsiksi.
Saaristomeren Unesco-biosfäärialue on osa kansainvälistä Ihminen ja biosfääri -ohjelmaa (MAB). Ohjelman käynnisti 1970-luvulla Yhdistyneiden Kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco. Ohjelman
tavoitteena on parantaa ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta maailmanlaajuisesti ja sen tärkein työväline on biosfäärialueiden perustaminen. Saaristomeren biosfäärialue perustettiin vuonna 1994 ja se koostuu
Saaristomeren kansallispuistosta ja Turunmaan saariston alueista, jotka kuuluvat Paraisten kaupungille ja Kemiönsaaren kunnalle.
Saaristomeren Unesco-biosfäärialueen toiminta perustuu yhteistyöhön. Itse organisaatio koostuu useista yhteistyökumppaneista ja kaikki toiminta on alueella toimivien eri tahojen toteuttamaa. Biosfäärialueen
pääkumppanit ovat Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto, Metsähallitus, Åbo Akademi, Turun yliopisto, Paraisten kaupunki ja Kemiönsaaren kunta. Suomen toinen biosfäärialue on Pohjois-Karjalassa ja lisäksi biosfäärialueen perustamisesta Päijänteen ympäristöön on jo pitkälle edenneitä suunnitelmia.
Lisätietoa tapaamisista ja ilmoittautuminen löytyvät tästä.