TS Kaupunki

Turun linnasta saa lounasannoksia

Riitta Salmi
– Pyrin raaka-aineiden vaihtelevuuteen ja monipuolisuuteen, toteaa vuoropäällikkö Elina Enberg.
– Pyrin raaka-aineiden vaihtelevuuteen ja monipuolisuuteen, toteaa vuoropäällikkö Elina Enberg.

Turun linnan ravintolan Juhana Herttuan Kellarin historia ulottuu pitkälle. Tämän vuoden alusta alkaen linnan ravintola- ja tapahtumapalveluista on vastannut Sunborn Events.

Joka arkipäivä linnan sisäpihalla olevassa ravintolassa on tarjolla vaihtuva lounas ja viikonloppuisin lohikeittoa.

– Moni yllättyy, että Turun linnassa on kaikille avoin ravintola, josta saa lounasta, toteaa vuoropäällikkö Elina Enberg.

Enberg aloitti Juhana Herttuan Kellarissa kesällä. Hän suunnittelee ja valmistaa kaikki lounasannokset ravintolan keittiössä.

– Aiemmin täällä oli lounaspöytä ja ruoka valmistettiin Logomon keittiössä ja tuotiin tänne. Kesällä oli kuitenkin rauhallista ja hävikkiä tuli toisinaan paljon. Se teki minusta tosi pahaa ja päätimme vaihtaa lounaan lautasannoksiin hävikin minimoimiseksi. Ravintolan keittiö on kompakti, mutta saan siellä kaikki valmistettua, Enberg kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juhana Herttuan Kellarissa ei ole kiertävää lounaslistaa vaan Elina Enberg suunnittelee sen viikko kerrallaan sesongin makuja hyödyntäen. Tarjolla on päivittäin liha- tai kala-annos sekä kasvisannos. Lisäksi on runsas salaattipöytä ja keitto.

– Pyrin raaka-aineiden vaihtelevuuteen ja monipuolisuuteen. Toisina päivinä on kalaa, toisina lihaa, välillä pastaa tai risottoa. Nyt hyödynnän paljon punajuurta ja tänään onkin tarjolla muun muassa kasvisborssikeittoa. Pyrin siihen, että joko kasvivaihtoehto tai keitto on päivittäin vegaaninen.

Enberg kertoo tottuneensa suunnittelemaan ja valmistamaan buffetlounasta. Lautasannokset tuovat omat haasteensa lounaan suunnitteluun.

"Kalapäivät erityisesti houkuttelevat asiakkaita."

– Tykkään simppeleistä mauista ja klassisista perusruoista. Suolalla ja pippurilla pääsee jo pitkälle. Täytyy kuitenkin miettiä, mitkä ruoat näyttävät kauniilta annoksina. Esimerkiksi nakkikastiketta en listalle ole nyt laittanut. Toisaalta lautasannokset ja sitä kautta vähentynyt hävikki, mahdollistavat parempien raaka-aineiden käytön. Esimerkiksi tänään listalla olevaa kampelaa tuskin olisi buffetpöydässä.

Lounastajia ravintolassa käy päivästä riippuen noin kolmestakymmenestä kuuteenkymmeneen.

– Korona-aika on ollut hiljaisempaa. Ainakin toistaiseksi ehdin valmistaa kaikki annokset itse ja esimerkiksi tekemään kaikki kasvipyörykät. Kalapäivät erityisesti houkuttelevat asiakkaita, Enberg sanoo.

Vierailupäivänä annosvaihtoehtoina oli paistettua kampelaa ja fenkolirisottoa sekä kvinoa-kasvispyöryköitä, uunijuureksia ja vegedippiä. Maisteltavaksi valikoitui kampela-annos, joka oli kaunis, tuhti ja täynnä makua. Fenkoli toi annokseen mukavaa raikkautta. Salaattipöytä oli sopivan runsas ja sieltä saa koottua monipuolisen annoksen.

Miljöönä historiallinen Turun linna on upea lounaspaikka.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tämä on työpaikkanakin upea. Nyt iltojen pimetessä linnan tunnelma on taianomainen. Kun lähden pimeällä töistä, linnan ikkunoissa palaa valot ja joskus vielä uskon näkeväni linnan kummituksenkin, Elina Enberg hymyilee.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Juhana Herttuan Kellari

Turun linnan sisäpihalla, osoite Linnankatu 80, Turku.

Lounas arkisin kello 11–14.30.

Lounaan hinta 10,70 euroa, salaatti- & keittolounas 9,50 euroa.

Viikonloppuisin tarjolla lohikeitto kello 11–14. Lohikeiton hinta 12,50 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.