Ei musiikkielämys suhteellisesti paljoa parane puolta pienempään orkesteriin verrattuna. Silloin selvittäisiin ongelmasta vanhan korjauksella pienin menoin. Kun kaupunkiin keksitään koko ajan uusia tarpeellisia menoja, pitää vanhoista etsiä karsittavaa, koska velanotto ei voi olla toimintojen perusta.
Onpa omituinen näkemys, että puolikas orkesteria riittää. Voisiko Esko kertoa, mitkä soittimet/soittajat hän riisuisi esim. nykyisestä TFO:sta? Kiva olisi myös kuulla, mitä tuollainen puolikas pystyisi esittämään ja mitä ei.
Oletko koskaan käynyt sinfoniaorkesterin konsertissa? Vastauksestasi saattaisin arvella, että et. Tykkäät varmaan, että kamariorkesteri riittäisi Turulle ihan hyvin?
Sinun logiikkaasi seuraten voisit varmaan ehdottaa vaikkapa TPS:n jääkiekkopomoille, että pelaisivat vain puolella joukkueella. Mihinkäs niitä pelaajia niin paljon tarvitaan? Osa porukastaan istuu aina penkilläkin.
No, leikki sikseen. Jokainenhan saa toki vapaasti ilmaista mielipiteensä. Valitettavasti vain keskustelun taso laskee kovin alhaiseksi, jos osalla keskustelijoista ei ole edes alkeellisinta tietoa siitä, mistä puhutaan.
Eskolla on oikeinsuuntainen ajatus, jos nyt Turussa pienelle porukalle halutaan tarjota sinfoniamusiikkia, niin voisi tehdä sellaisen miniorkesterin. Pieni fiksaus nykyiseen ja se olisi järkevä ratkaisu. Järkevin olisi, että koko orkesteri voidaan lopettaa? Jos Lahdessa niin hyvä orkesteri ja talo, niin sieltä voidaan striimata tai vaikka elokuvateattereissa pitää esityksiä, siellä hyvä äänentoisto. Joitakin kertoja on tullut käytyä esityksissä, yleensä liittyneet yritysmaailman juttuihin. Aika moni kutsutuista toteaa, että ajan olisi voinut paremminkin käyttää. Aika suppea porukka tuolla käy. Joka tapauksessa, toiminnan tulee pyöriä omillaan, ilman kaupungin tukea. Varmaan helposti onnistuu, jos on niin suosittua?
Oletko koskaan käynyt sinfoniaorkesterin konsertissa? Kiitos kysymästä, kyllä olen käynyt useita kertoja. Voin kyllä myöntää, että minulla ei ole edes alkeellista tietoa näistä asioista. Se varmaan edellyttää useiden vuosien opiskelua.
Tykkäät varmaan, että kamariorkesteri riittäisi Turulle ihan hyvin? Kansainvälisesti korkeatasoinen kamariorkesteri saattaisi olla Turulle vetonaula. Se voisi lisäksi tulla halvemmaksi.
Esko: Niin ihan totta puhelet. Mitäs nyt konserttitaloa puuhaamaan, kamariorkesteri voisi soittaa sinun olohuoneessani ja se pieni piiri turkulaisia, jotka ovat kiinnostuneita klassisesta musiikista voisi istua sinun sohvallasi. Valitettavasti tämä kommenttisi nyt vain kertoo jotakin siitä, ettet ole ihan tarkalleen kartalla siitä, mistä puhutaan.
Jos tarkoituksesi on pitää keskustelu Turun konserttitalosta ja konserttimusiikista tällä tasolla niin … Sinulla on loistava tulevaisuus Turun kunnallispolitiikassa… Ai niin, mutta nythän vasta ymmärrän…
Valitettavasti meidän olohuoneeseen ei mahdu lähes 40 hengen orkesteria soittimineen. Hiukan alkaa epäilyttämään, että Janella ei ole alkeellisintakaan tietoa tästä aiheesta.
Esko: Pieni tietoisku klassisen musiikin alalta: Kamariorkesterissa on yleensä 10 - 20 soittajaa, ei siis 40.
Olisi kiinnostavaa myös nähdä vastauksesi Anguksen sinulle esittämiin kysymyksiin.
"Suomalainen kamariorkesteri perustettiin vuonna 1990. Sen taiteellinen johtaja on viulisti-kapellimestari Jan Söderblom. Taiteellisena neuvonantajana on alusta alkaen toiminut Jukka-Pekka Saraste."
Minä puhuin korkeatasoisesta kamariorkesterista, enkä minkään takahikiän kokoonpanosta, joita löytyy pikkupaikkakunnilta.
Kumma. Ensin Esko pitää TFO:ta puolet liian suurena. Sitten hänestä 10-20 soittajan kamariorkesteri on "takahikiäläisen" pieni. Kuitenkin kamariorkesterit soittavat nimenomaan sinfoniaorkesteria pienemmille konoonpanoille sävellettyä musiikkia.
Kyllä kamrariorkesteri voi soittaa myös sinfonioita, ja niin ovat myös tehneetkin.