Sote

Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa sote-alan ammattilaisille parempia työoloja

VESA MOILANEN
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti linjapuheen puolueen tilaisuudessa Helsingissä 12. lokakuuta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti linjapuheen puolueen tilaisuudessa Helsingissä 12. lokakuuta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Li Andersson vaatii merkittäviä parannuksia sosiaali- ja terveysalan työoloihin ja luonnehtii alan työvoimapulaa vakavaksi.

Puheessaan tilanteeseen tiistaina alkuillasta kantaa ottanut Andersson sanoi, että sote-alan työvoimapula on ratkaistava, jotta palvelut voidaan taata kaikille riittävän ajoissa.

– Tässä maassa on käynnissä hitaasti etenevä vakava kriisi. Kriisi on edennyt niin pitkälle, että se vaikuttaa laajasti ihmisten terveyteen, Andersson sanoi.

Puheenjohtaja muistutti, että yhteiskunta on riippuvainen sote-alan ammattilaisista. Puolue vaatii hyvinvointialueilta ripeitä toimia ammattilaisten työehtojen parantamiseksi tammikuussa pidettävien aluevaalien jälkeen.

– Tammikuun sote-vaaleissa valittavat hyvinvointialueet ovat työnantajia, aivan kuten kunnat ovat olleet tähän saakka. Ja siksi tulevilla hyvinvointialueilla on aivan keskeinen rooli siinä, minkälaiseksi koko hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta keskeisen alan tilanne kehittyy.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Palveluista vastaa jatkossa 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

– Kyse ei ole vain rahasta, vaan myös osallisuudesta työn suunnittelussa, pysyvistä työsuhteista, työssä jaksamisesta, kuten mahdollisuudesta olla tekemättä jatkuvasti ylitöitä ja oikeudesta lepoon sekä selkeästä työnjaosta eri ammattilaisten välillä, Andersson luetteli.

Samoilla linjoilla demarien kanssa

Vasemmistoliiton linjaukset ovat samankaltaiset kuin Sdp:n, joka ajaa sitä, että suomalaiset pääsisivät oikea-aikaisesti ja ajoissa hoitoon. Toisena aluevaalien kärkiteemana Sdp:llä on sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön hyvinvointi.

Pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ei kuitenkaan ottanut viime viikolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kantaa, pitäisikö hoitajia pyrkiä houkuttelemaan alalle palkankorotuksella.

– Palkkaus ja työolot ovat keskeisiä asioita, mutta näistä vastaavat työmarkkinajärjestöt. Meidän tehtävämme poliittisina päättäjinä ja tulevien hyvinvointialueiden päättäjien tehtävä on huolehtia siitä, että paikallisesti työolot järjestetään niin hyvin, että ala on vetovoimainen ja siellä koetaan mielekkyyttä.

Keskusta puolestaan on linjannut, että jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveydenhuollon asema. Minimitasona puolue pitää, että jokaisessa kunnassa on oltava saatavilla lääkäripalveluita.

– Kyllä me pidämme lääkäriin pääsyä perusteltuna hyvinvointiyhteiskunnan takuukokemuksena jokaiselle suomalaiselle, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi syyskuun lopulla.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​