Elokapina: Poliisi pitää elokapinallisia poliittisina vankeina Pasilassa – poliisi syytti turvallisuusuhasta
Eduskuntatalon edessä kymmenen päivän mittainen Elokapina-liikkeen mielenosoitus ilmaston puolesta päättyi perjantaina. Syyskapinaksi nimetyn mielenosoituksen aikana otettiin kiinni yhteensä 495 kansalaistottelemattomuutta harjoittanutta kapinallista, kertoo Elokapina tiedotteessaan. Twitter-tilillään Elokapina kertoi lauantaina iltapäivällä 41 mielenosoittajaa olevan kiinniotettuna Pasilassa. Liikkeen mukaan ainakin yksi mielenosoittaja on varmuudella pidätetty.
41 eilen kiinniotettua elokapinallista on edelleen Pasilan poliisiasemalla kiinniotettuna. Kiinniotot on tehty eilen 13:50-15:27 aikana, eli ensimmäisiä kiinniotettuja on nyt pidetty putkassa yli 24h. Ainakin yksi mielenosoittaja on myös varmuudella pidätetty.
— Elokapina - Extinction Rebellion Finland (@elokapina) October 9, 2021
Mielenosoituksessa hallitusta vaadittiin julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätila ja ryhtymään välittömästi sen vaatimiin toimiin.
Elokapina kutsui hallituspuolueiden poliitikkoja Pikkuparlamentin puistossa pidettyyn mielenosoitukseen vastaamaan kysymyksiin ja keskustelemaan ilmastohätätilasta ja -toimista. Elokapina-liikkeestä kerrotaan, että Keskustaa lukuunottamatta kaikista hallituspuolueista kävi Elokapinan leirissä vierailija.
Poliisi puuttui perjantaina Elokapinan mielenosoitukseen Valtioneuvoston linnan portailla. Helsingin poliisin ylikomisaario Jarkko Lehtinen sanoi eilen Twitterissä, että Elokapina olisi luonut Valtioneuvoston linnalle turvallisuusuhan.
– Emme tulleet linnalle keskeyttämään Valtioneuvoston kokousta. Laulamalla ja istumallako olisimme sen tehneet? Tulimme linnalle, koska meistä näyttää, ettei tämä hallitus käsitä meitä kaikkia uhkaavan tilanteen vakavuutta, kertoo elokapinallinen Tiina Jalonen tiedotteessa.
Poliisi twiittasi perjantaina, että mielenosoittajia tultaisiin syyttämään muunmuassa niskoittelusta, törkeästä julkisrauhan rikkomisesta ja kokouksen estämisestä sekä kutsui rauhanomaista mielenosoitusta miehitykseksi.
Elokapinan mukaan poliisin väite turvallisuusuhasta ei pidä paikkaansa. Tiedotteessaan Elokapina kertoo olleensa yhteydessä Valtioneuvoston linnan turvallisuuspalveluun ja odottaneensa Annika Saarikkoa keskustelemaan rakennuksen ulkopuolella. Tarkoituksena ei ole ollut pyrkiä rakennuksen sisälle.
Vastoin poliisin Twitterissä esittämiä väitteitä, kulku rakennukseen ei ollut estynyt, vaan molemmista ovista kulki väkeä mielenosoituksen aikana, kertoo Elokapina. Elokapina kertoo tiedotteessa, että syyte kokouksen estämisestä vaatisi, että kokous olisi estetty väkivaltaa tai sen uhkaa käyttäen.
Elokapina muistuttaa tiedotteessaan, että suomalaisessa oikeusjärjestelmässä syyttäjä on se taho, joka päättää mitä syytteitä annetaan, ei poliisi. Elokapina katsoo, että erikoisin poliisin eilisistä ulostuloista oli twiitti, jossa Helsingin poliisi ilmoitti, ettei hyväksy valtiojohtoon vaikuttamista.
– On huomionarvoista, että demokraattisen valtion poliisi irtisanoutuu demokratiasta tuomitsemalla valtionjohtoon vaikuttamisen mieltä osoittamalla, joka on demokratian keskeinen instrumentti. Demokratia ei tarkoita puoluepolitiikan ehdoille antautumista neljäksi vuodeksi kerrallaan, kerrotaan tiedotteessa.