Suomen maakuntajohtajat: Kaavoitus- ja rakentamislain valmistelu tulisi keskeyttää – "Ehjää ei olisi pitänyt lähteä korjaamaan"
Maakuntajohtajat esittävät, että kaavoitus- ja rakentamislakia koskeva valmistelu tulisi keskeyttää, sillä luonnos ei saavuta hallitusohjelmassa sille asetettuja tavoitteita, vaan on osin näiden kanssa jopa ristiriidassa.
Uusi laki korvaisi nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain. Lakiuudistuksen tavoitteena on varmistaa, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2035. Muita lausuntokierrokselle lähetetyn lain tavoitteita ovat luonnon monimuotoisuus, rakentamisen sujuvoittaminen, laatu ja digitalisaatio.
Ehdotuksen mukaan ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen olisi jatkossa huomioitava kaikessa kaavoituksessa, rakentamisessa ja rakennusten ylläpidossa. Jatkossa vastuun rakennushankkeesta kantaisi päävastuullinen toteuttaja, ja rakennushankkeisiin säädettäisiin viiden vuoden vastuuaika. Rakentamista olisi tarkoitus sujuvoittaa myös siten, että jatkossa esimerkiksi alle 30 neliöisen varaston tai pihasaunan voisi rakentaa ilman lupaa.
Ympäristöministeriö on luotsannut maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta vuodesta 2017. Maakuntajohtajien mielestä lakiluonnos ei sujuvoita kaavaprosesseja eikä vähennä byrokratiaa, vaan päinvastoin
lisää sitä.
– Pitkään jatkuneen valmistelun aikana ei ole selkiytynyt, miksi kaavoitus- ja rakentamis-lakia ylipäänsä yritettiin uudistaa nyt esitetyssä laajuudessa. Prosessien keventäminen on tarpeen, mutta tämä ei vaadi monelta osin hyvin toimivan, voimassa olevan lain kokonaisuudistusta. Ehjää ei olisi pitänyt lähteä korjaamaan, Suomen maakuntajohtajat toteavat yhteisessä kannanotossaan.
Maakuntajohtajien mielestä Ympäristöministeriö pyrkii lakiluonnoksen myötä merkittävästi heikentämään kuntien ja kuntayhtymien demokraattiselta pohjalta tapahtuvaa suunnittelua ja kasvattamaan valtion toimivaltaa alueidenkäytön valvonnassa.
– Lakiluonnoksessa suunnittelujärjestelmään jäisi aukkoja maakuntakaavan mainitun heikentämispyrkimyksen myötä. Maakuntakaavalle asetetaan tavoitteita, joita se ei esitetyssä muodossaan enää pysty täyttämään. Nykyään kaikki maakuntakaavassa on oikeusvaikutteista, kun taas lakiluonnoksessa sitä olisivat vain harvat teemat, ja nekin
rajallisesti.