Maskisuositus muuttuu tilannekohtaiseksi – THL:n mukaan kouluissa maskinkäyttösuositusta ei ole
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on uudistanut maskisuositustaan. THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatilannekatsauksessa torstaiaamuna kerrottiin päivittyneestä suosituksesta.
Maskin käyttö muuttuu nyt kunkin ihmisen oman tilannekohtaisen harkinnan varaiseksi.
– Suosituksen ydinviesti on, että suositellaan maskin käyttöä sisätiloissa, missä on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, mutta harkinta on jokaisen ihmisen tehtävä, tiivisti tilaisuudessa THL:n ylilääkäri Otto Helve.
Esimerkiksi julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä maskin käyttöä suositellaan yhä. Kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta ja Varsinais-Suomessa päättyy jo nyt syyskuun lopussa, julkisen liikenteen matkustajamäärien odotetaan kasvavan.
Maskin käyttöä suositellaan yhä myös niille, jotka eivät ole rokottautuneet tai saaneet täyttä rokotussarjaa.
THL on luokitellut erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat kolmeen ryhmään, merkittävän, kohtalaisen ja matalan riskin tilaisuuksiin. Tarkoitus on, että korkean riskin tilaisuuksissa maskia käytetään. Apuna riskin arviointiin voi käyttää THL:n sivuilta löytyvää riskipontentiaalin arviointitaulukkoa.
Helven mukaan maskinkäyttösuositusta kouluissa ei enää ole. Maskin käyttöikäraja on 12-vuotiaista ylöspäin.
– Koulujen osalta tartuntariskit ovat hyvin pieniä, Helve sanoo.
Työpaikkojen maskisuosituksista vastaa Työterveyslaitos.
STM:n johtajan Pasi Pohjolan mukaan maskisuositusta tarkastellaan uudestaan, kun 80 prosentin rokotuskattavuus on saavutettu. Kahden rokotteen osalta rokotuskattavuus nousi juuri yli 70 prosentin.
Helve muistuttaa, että kunkin ihmisen omat torjuntatoimet on syytä muistaa jatkossakin.
– Käsien pesemisen ja sairaana kotona pysymisen, jota puolentoista vuoden aikana olemme kaikki oppineet toteuttamaan, ei tule poistumaan. Tartuntoja tulee olemaan väistämättä myös jatkossa, erilaisista koronavirustapauksista ja -ketjuista ei täysin päästä pois. Toivon, että se käytäntö, että ei mennä sairaana töihin, jatkuu tästä eteenpäin, Helve sanoo.
Hallitus linjasi syyskuussa hybridistrategian päivityksessään, että alueellisista epidemiavaiheista ja niihin liittyvistä suosituksista luovutaan. Koronavirukseen liittyvät rajoitustoimet ovat jatkossa alueelliseen tilannearvioon liittyviä. Aluehallintovirastojen rajoituksia yleisötilaisuuksien osalta on jo pitkälti purettu.
– Ilmaantuvuuden merkitys ei enää ole samanlainen kuin ennen rokotekattavuuden myötä. Katsotaan enemmän, missä tartunnat esiintyvät ja esiintyykö sitä riskiryhmissä tai väessä, jotka eivät ole rokotusten suojassa. Sen pohjalta tehdään arvioita alueellisesti, Pohjola sanoo.
Tilaisuudessa media esitti kysymyksiä myös yhä jatkuviin ravintolarajoituksiin liittyen.
– Omana kysymyksenään ovat ravintolasuositukset. Valtioneuvosto tahollaan tarkastelee, millaisella aikataululla näihin puututaan, Pohjola kommentoi.
Ylilääkäri Otto Helve muistutti tähän, että kyse on myös sairaanhoidon kuormituksesta, joka jatkuu edelleen.
– Moni on ajatellut, että rajoitusten purkua olisi ollut hyvä tehdä jo aiemmin. Mutta on hyvä muistaa, että meillä on yhä sairaalahoidon kuormitusta. Mikäli tauti leviää väestössä laajalti ja iso osa väestöstä on vielä suojaamatta, myös erikoissairaanhoidon kuormitus on asia, joka tulee huomioida. Näin ollen äkillinen [rajoitusten] purkaminen ei luonnollisesti ole mahdollista.
Torstaina iltapäivällä sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti valtioneuvoston muuttaneen asetusta ravitsemisliikkeiden toiminnan rajoituksiin liittyen. Kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajoituksia lievennetään ja poistetaan merkittävästi. Lievennykset astuvat voimaan perjantaina.
Tehohoidon tarve näyttää pysyvän melko suurena jatkossakin. Se on noussut kesästä kohti syksyä. Tällä hetkellä esimerkiksi HUS:n tehohoidon kaikista potilaista on neljännes koronapotilaita.
THL:n mukaan koko maassa erikoissairaanhoidossa oli viime viikon lopulla yhteensä 81 potilasta, joista 56 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 25 teho-osastoilla. Erikoissairaanhoidossa ikäjakauma on laaja aina 20-vuotiaista ylöspäin. Pääosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.
Tautiin liittyviä kuolemia oli 29. syyskuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 072.
Pohjola toteaa, että kun rokotetilanne edistyy hitaasti, jos nykyiset tapausmäärät pysyvät ennallaan tai lähtevät kasvuun, sairaalahoidon kuormitustaso pysyy tai kasvaa.
– Mikäli virusta liikkuu rokottamattoman väen joukossa läpi talven, sairaalahoidon tarvetta tulee olemaan.
– Jos tilanne pysyy pitkän aikaa korkealla, sillä voi olla negatiivista vaikutusta myös muiden hoitojen toteutumiseen.
Juttua on muokattu 30.9.2021 kello 15:23: THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoi tiedotustilaisuudessa virheellisesti, että maskisuositus koskisi yli 16-vuotiaita. THL:n mukaan se koskee yli 12-vuotiaita.
Tästä on kyse
THL:n päivitetty maskisuositus pähkinänkuoressa
Käytä maskia oman harkintasi mukaan. Harkitse maskin käyttöä etenkin, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.
Suosittelemme maskin käyttöä etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
Lisäksi suosittelemme maskin käyttöä julkisessa liikenteessä. Kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10., matkustajamäärä voi kasvaa nopeasti ja liikennevälineet voivat ruuhkautua.
Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.
Erilaisten tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.
Alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen.
Työpaikkojen maskisuosituksista vastaa Työterveyslaitos.
Lähde: THL