THL:n julkaisemassa taulukossa eri tapahtumat ja paikat saavat oman koronariskitasonsa
Terveyden ja hyvinvointilaitoksen julkaisemassa koronariskitasotaulukossa on pisteytetty eri tapahtumia ja ihmisten kokoontumispaikkoja niin, että sekä tartuntariski että leviämispotentiaali on arvioitu kolmiportaisesti.
Tartuntariski on arvioitu epätodennäköiseksi eli pieneksi riskiksi, mahdolliseksi (kohtuullinen) ja todennäköiseksi eli suureksi riskiksi. Tätä käytetään arvioimaan riskiä tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen ja joukkoon osuu koronaa tartuttava henkilö.
Leviämispotentiaali on arvioitu pieneksi (alle viisi jatkotartuntaa), kohtuulliseksi (5–10 jatkotartuntaa) tai suureksi (yli 10 jatkotartuntaa). Tämä kuvaa puolestaan oman perheen tai seurueen ulkopuolisille aiheutuvien ensitartuntojen määrää.
Esimerkiksi yhteislaulutilaisuudet, baarien, pubien, yökerhojen ja massakonserttien sisätilat arvioidaan suuren riskin tilanteiksi. Kaikki kouluasteet ja yksilöurheiluun tai -liikuntaan käytettävät sisätilat ovat puolestaan esimerkkejä vähäisen riskin tilanteista.
THL:n mukaan arvioitava riskitaso muodostuu tartuntariskin ja leviämispotentiaalin arvion tulosta, jolloin esimerkiksi sama tartuntariskin arvio ei pienessä tilaisuudessa aiheuta yhtä suureksi arvioitua riskipotentiaalia kuin se aiheuttaa suurten osallistujamäärien tilaisuuksissa.
THL korostaa, ettei taulukko ole kaiken kattava, vaan suuntaa antava. Se on tarkoitettu auttamaan tartuntatautien torjunnasta vastaavia viranomaisia tunnistamaan erityisen riskialttiit ja toisaalta pienen riskin tilanteet ja ympäristöt.
Taulukossa ei ole THL:n mukaan mahdollista ottaa huomioon kohderyhmän haavoittuvuutta tai muita tilannekohtaisesti arvioitavia tekijöitä. Esimerkiksi tilaisuuksissa, joissa osallistujat ovat ottaneet kaksi koronarokoteannosta, riski on pienempi.