Kysely paljasti ristiriidan – yritykset pitävät työperäistä maahanmuuttoa tärkeänä, mutta eivät aio palkata ulkomaalaisia
Lähes puolet yrityksistä pitää työperäistä maahanmuuttoa tärkeänä tai erittäin tärkeänä osaavan työvoiman turvaamiseksi. Yrityksien aikeet palkata ulkomaalaisia ei kuitenkaan ole yhtä suuret.
Tämä ristiriita paljastuu Keskuskauppakamarin jäsenyrityksille lähetetyn kyselyn tuloksista.
Vielä työperäistä maahanmuuttoa tärkeämpänä yritykset pitävät toimia Suomessa olevien maahanmuuttajien työllistämiseksi. Tärkeänä tai erittäin tärkeänä tätä pitää 59 prosenttia vastaajista.
Toiveet ulkomaalaisten osaajien saamisesta Suomeen tai heidän palkkaamisestaan eivät näy kuitenkaan yritysten innossa palkata heitä.
Kyselyyn vastanneista yrityksistä vajaa 38 prosenttia aikoi rekrytoida jatkossa ulkomaalaisia osaajia ja 30 prosenttia ei. 32 prosenttia yrityksistä ei osannut sanoa aikooko palkata ulkomaalaisia osaajia.
Kyselyyn vastanneista yrityksistä 38 prosenttia oli palkannut ulkomaalaisen osaajan viimeisen viiden vuoden aikana ja 61 prosenttia ei.
Keskuskauppakamari kertookin selvityksessään, että monet yritykset kaipaavat apua ja välineitä, kuinka tunnistaa, houkutella ja johtaa kansainvälisiä tiimejä.
Keskuskauppakamarin mielestä yritysten valmiudet ovat nykyisin monelta osin riittämättömät ja se hankaloittaa ulkomaalaisten osaajien rekrytointia.
Kyselyyn vastaajista 24,5 prosenttia arvioi, että heidän edustamassa yrityksessä on heikot tai erittäin heikot valmiudet rekrytoida ulkomaalaisia osaajia. Noin 40 prosenttia yrityksistä arvioi, että yrityksessä ei ole heikot eikä hyvät valmiudet rekrytoida ulkomaalaisia osaajia.
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen peräänkuuluttaakin rohkeutta.
– Yleensä ensimmäisen rekrytoinnin jälkeen kokemukset ovat erittäin positiivisia ja seuraavat rekrytoinnit huomattavasti helpompia. Yritysten näkökulmasta on järkevää avata ulkomaalaisten osaajien potentiaalia käyttöön, Valtonen kertoo tiedotteessa.
Keskuskauppakamarin kyselyyn vastasi 1297 yritystä 23.–25. elokuuta.