Turku ei selviäisi pandemian tuomasta hoitohenkilöstön työtaakasta ilman Kaunoa, Lauraa ja Leilaa
Turkuun nopealla aikataululla koronapandemian aikana rakennettu ohjelmistorobotiikka on kaupungin mukaan ollut menestys. Robotit ovat vähentäneet hoitohenkilökunnan työmäärää merkittävällä tavalla.
Koronatestituloksia lähettävä Kauno-robotti on ollut tehokkain. Kaunon työhön kuuluu viedä koronatestitulos Omakantaan ja lähettää tekstiviestillä testitulos asiakkaalle. Lokakuusta 2020 lähtien käytössä ollut Kauno on käsitellyt kaikkiaan 203 400 koronatestitulosta. Jos vastaava työmäärä olisi tullut terveydenhuollon ammattilaisen tehtäväksi, häneltä olisi kulunut aikaa tähän työhön taukoamatta ja ilman lomia arviolta kolme vuotta ja neljä kuukautta.
Tämän vuoden tammikuussa käyttöön otettu Laura-robotti tekee Omaolon oirearvion perusteella koronatestilähetteitä. Tähän mennessä Laura on tehnyt kaikkiaan 31 000 koronatestilähetettä. Terveydenhuollon ammattilaiselta olisi kulunut aikaa tähän työhön taukoamatta ja ilman lomia arviolta vuosi ja neljä kuukautta.
– On täysin selvää, että emme olisi selvinneet koronapandemian tuomista lisätöistä ilman robotiikkaa. Robotit ovat vähentäneet merkittävästi hoitohenkilöstömme työmäärää. Palvelumme olisivat ruuhkautuneet jo pelkästään koronanäytteenotosta ja testitulosten ilmoittamisesta, jos meillä ei olisi ollut robotteja käytössämme, Turun kaupungin terveyspalveluiden ylilääkäri Suvi Vainiomäki kertoo tiedotteessa.
Viime keväänä otettiin käyttöön Leila-robotti, joka jakoi rokotusaikoja tekstiviestillä 63–75-vuotiaille turkulaisille. Kaikkiaan Leila jakoi kyseisiin ikäryhmiin kuuluville 30 000 rokotusaikaa.
– Robotit tekevät satunnaisia virheitä, mutta kaikkiaan virheet ovat olleet varsin pieniä verrattuna koko asiakasmääräämme. Valtaosa näihin ikäryhmiin kuuluvista sai tekstiviestiajan oikeaan puhelinnumeroon, koska he ovat muutenkin terveyspalveluidemme käyttäjiä, Vainiomäki jatkaa.
Työikäisten rokotuksiin siirryttäessä Turun kaupunki otti käyttöön toukokuussa otanrokotteen.turku.fi-sivuston, jonka kautta turkulaiset voivat ilmoittaa yhteystietonsa koronarokotukselle, eikä ajanvaraustilannetta tarvitse seurata päivittäin sähköisestä ajanvarauspalvelusta.
Sivustolle tuli jo avauspäivänä 10 000 ilmoittautumista. Tähän hetkeen mennessä sivustolle on omat yhteystietonsa jättänyt vajaa 54 000 turkulaista ja jokainen heistä on jo saanut rokotusajan. Ilmoittautumisia tulee edelleen päivittäin pieniä määriä ja rokotusaika lähetetään ilmoittautuneille alle viikossa.
– Sivusto oli erittäin onnistunut ratkaisu, vaikkakin jotkut ovat joutuneet odottamaan aikaansa pitkään. On hyvä suhteuttaa asia kokonaisuuteen. Kaikki saivat kuitenkin rokotusaikansa oman ikäryhmänsä puitteissa, Vainiomäki sanoo.
Turun kaupungin uusin robotti on Päiviö, joka tekee yhteistyötä kansallisen Finentry-palvelun kanssa maahantulon terveysturvallisuuteen liittyen.
Robotit ovat saaneet nimensä käyttöönottopäivänä nimipäiväänsä viettävien mukaan.