Uutiset

USA:n rahakiista uhkaa halvaannuttaa hallinnon

Edustajainhuoneen puhemies John Boehner (edessä) matkalla republikaanien kokoukseen Washingtonissa 30. syyskuuta 2013. AFP/ Jim Watson
Edustajainhuoneen puhemies John Boehner (edessä) matkalla republikaanien kokoukseen Washingtonissa 30. syyskuuta 2013. AFP/ Jim Watson

Yhdysvalloissa hallinnon osittainen sulkeminen oli maanantai-iltana Suomen aikaa askeleen lähempänä toteutua.

Demokraattienemmistöinen senaatti torjui edustajainhuoneen yrityksen lykätä presidentti Barack Obaman kiisteltyä terveydenhuoltouudistusta vuodella. Edustajainhuone olisi hyväksynyt hallinnon väliaikaisen rahoituksen vain, jos lykkäys olisi hyväksytty.

Nyt rahoituslaki palautuu takaisin edustajainhuoneeseen, jossa sen kohtalo on auki.

Jos sopua ei löydy, jopa miljoonaa Yhdysvaltain liittohallinnon työntekijää uhkaa palkaton lomautus. Sen ulkopuolelle jäisivät kuitenkin eräät yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömät ammattiryhmät, kuten lennonjohtajat ja vanginvartijat.

Takaraja sovulle oli puoliltaöin eli aamulla kello seitsemältä Suomen aikaa.

Uutiskanava CNN:n mukaan julkisen hallinnon työntekijöiden on kuitenkin vielä tiistaiaamuna ilmaannuttava työpaikoilleen, jotta he saavat viralliset ilmoitukset lomautuksista ja voivat hoitaa toimintojen alasajon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erikoisen tilanteen syynä on se, että Yhdysvalloissa alkaa lokakuun alussa uusi budjettikausi, mutta demokraatit ja republikaanit eivät ole päässeet sopuun uudesta budjetista. Hallinnon toiminnan jatkuminen piti varmistaa väliaikaisella rahoituslailla, mutta se on jämähtänyt kongressiin riitelyyn.

Hallintoväen lyhytaikainen lomautus ei asiantuntijoiden mukaan heti aiheuta Yhdysvaltain taloudelle vakavaa vahinkoa. Tilanne on toinen, jos lomautukset jatkuvat pitkään. Jos kiista ei ratkea parissa viikossa, sen vaikutus laajenee ja alkaa lamauttaa myös muun muassa oikeuslaitoksen toimintaa.

Yhdysvaltain taloutta uhkaa jälleen myös parin viikon päässä häämöttävä valtion velkakatto. Sen jälkeen valtio ei voi ilman kongressin valtuutusta lainata lisää rahaa eikä edes hoitaa entisiä lainojaan, mikä voisi johtaa rahoitusmarkkinoilla rajuun reaktioon ja horjuttaa vakavasti sijoittajien luottamusta Yhdysvaltoihin.

TS-STT