Paikalliset

Turun AMK keskittyy jatkossa neljään alaan

Arkistokuvassa Turun ammattikorkeakoulu Lemminkäisenkadulla. TS/ Lennart Holmberg
Arkistokuvassa Turun ammattikorkeakoulu Lemminkäisenkadulla. TS/ Lennart Holmberg

Turun ammattikorkeakoulu hakee uutta toimilupaa pääosin nykyisen toiminnan mukaisesti. Mistään koulutuksesta ei aiota luopua.

AMK:n tarkoituksena on keskittyä koulutuksessa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa neljään alaan. Uutena koulutuksena haetaan hammasteknikkokoulutusta.

– Valitut painoalat, eli tekniikka, sosiaali- ja terveysala, liiketalous ja kulttuuri muodostavat riittävän vahvoja tulevaisuuden osaamisalueita, joilla Turun AMK:lla on alueellista vastuuta osaavan työvoiman saatavuudesta. Lisäksi näillä aloilla turkulaiset korkeakoulut muodostavat keskenään erikoistumisaloja, jotka ovat kansainvälisesti korkeaa tasoa sekä houkuttelevat investointeja ja osaajia, listaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtaja Sami Savolainen.

Savolaisen mukaan selkeät valinnat mahdollistavat myös paremman kustannustehokkuuden.

– Opiskelijoiden kannalta muutoksilla haetaan lisää joustavuutta alojen sisällä ja parempaa työelämävastaavuutta.

Lisättäväksi esitetty hammasteknikkokoulutus käynnistyisi syksyllä 2017. Tämä edellyttää OKM:n strategista hankerahoitusta. Turussa järjestetään nykyisin hammaslääkärien, suuhygienistien ja hammashoitajien koulutusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muilta osin koulutusvastuita haetaan samoina kuin tällä hetkellä. Rakennusarkkitehtikoulutusta Turun AMK ei hae, sillä se olisi sen mukaan edellyttänyt leikkauksia muuhun insinöörikoulutukseen.

Suunnitelmissa on aloittaa muotoilussa ylempään AMK-tutkintoon johtava koulutus yhteistyössä Novia ammattikorkeakoulun kanssa. Tämä ei kuitenkaan edellytä koulutusvastuun hakemista.

Aiempien päätösten mukaisesti Turun AMK järjestää tutkintoon johtavaa koulutusta jatkossa Turussa ja Salossa, mutta palvelee muun muassa täydennyskoulutuksella sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla laajempaa maakunnallista työssäkäyntialuetta.

Toimilupahakemuksen mukaan Turun AMK tiivistää yhteistyötä muiden korkeakoulujen, erityisesti Turun yliopiston kanssa, niin koulutuksessa, toimitila-asioissa kuin aluekehityksessäkin.

Tavoitteena on luoda tiivistyvää 40 000 opiskelijan ja tutkijan Kampus-aluetta. Kupittaan alueen kampukseen on varauduttu yhtiön taloudellisessa laskelmassa.

Kaikki Suomen ammattikorkeakoulut jättävät toimilupahakemuksensa opetus- ja kulttuuriministeriölle viimeistään tänään.

TS