Uutiset

Syyttäjä vaatii Kärkkäisen tavarataloille yhteisösakkoa

Kuva: Lehtikuva
Kuva: Lehtikuva

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus ruotii tavarataloyhtiö J. Kärkkäisen ilmaisjakelulehden Magneettimedian ja sen verkkojulkaisun kirjoituksia. Syyttäjän mukaan kirjoituksissa solvataan ja panetellaan erityisesti Suomessa asuvia juutalaisia.

Magneettimedian päätoimittajalle Juha Kärkkäiselle luettiin maanantaina syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä vaatii hänelle ehdollista vankeutta ja lisäksi tavarataloyhtiölle 90 000 euron yhteisösakkoa. Myöhemmin päivällä syyttäjä puolitti vaatimansa yhteisösakon 45 000 euroon. Syynä on yhtiön taloudellinen tilanne.

Kärkkäinen kiistää syytteet. Hän myöntää päättäneensä yksin kirjoitusten julkaisemisesta ja asettaneensa ne yleisön saataville. Hän kuitenkin sanoo, ettei kirjoituksissa panetella tai solvata ketään.

Kärkkäinen kertoo edustavansa vaihtoehtomediaa ja käyttäneensä sanan ja mielipiteen vapautta.

Magneettimedian verkkosivuilla ja lehdessä julkaistiin viime syksynä ja alkuvuonna kirjoituksia, joissa on syyttäjän mukaan yhtymäkohtia esimerkiksi kansallissosialistiseen juutalaisvastaiseen propagandaan. Syyttäjä totea, että kirjoituksissa muun muassa kuvataan juutalaisia ihmisryhmänä yleistäen heidät rikollisiksi ja yhteiskuntamoraaliltaan ala-arvoisiksi.