Pandemia sai ihmiset suuntaamaan katseensa taivaisiin – bongaa muun muassa nämä kohteet lauantain tähtiharrastuspäivänä
– Taivaalle katsominen joko yksin tai lähimpien ihmisten kanssa on kiinnostanut ihmisiä tänä epätavallisena aikana, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström Ursan tiedotteessa.
Ursaan liittyy nyt aiempaa enemmän jäseniä, sen järjestämät kurssit ovat todella kysyttyjä, ja havaintovälineitä menisi kaupaksi paljon enemmän kuin niitä on nyt saatavilla.
Suomessa toimii valtakunnallisesti toimivan Ursan lisäksi nelisenkymmentä pienempää paikallisyhdistystä.
– Tähtitaivas kiinnostaa suomalaisia, ja maamme on maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ja väkilukuun suhteutettuna tähtiharrastuksen kärkikaartia, Liljeström sanoo.
Tähtiin tuijottelijoiden onneksi ensi lauantaina vietetään Valtakunnallista tähtiharrastuspäivää, joka kerää paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat esittelemään toimintaansa. Tähtiharrastuspäivä sijoittuu alkusyksyn aikaan, jolloin illat alkavat vähitellen tummentua ja ihmiset etsivät syksyn alkaessa uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita.
– Päivä onkin mainio hetki tutustua tähtitieteen ja taivaan tarkkailun maailmaan, Ursan tiedotteessa todetaan.
Paikallisyhdistykset järjestävät ohjelmaa muun muassa Jyväskylässä, Järvenpäässä, Kouvolassa, Salossa ja Tampereella. Päivää voi kuitenkin viettää myös yksin tai pienellä porukalla, vaikka ei osallistuisi päivän viralliseen ohjelmaan.
Tähtiharrastuspäivänä voi myös jakaa omaa tietoa avaruudesta tai tähtien valokuvaamisesta sosiaalisessa mediassa tai kavereiden kesken. Tapahtuman viettoon voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #tähtiharrastuspäivä. Hyviä pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esimerkiksi Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdin pimeiden paikkojen kartalta. Taivastärpit löytää myös kootusti täältä.
Fakta
Nämä kohteet voit bongata taivaalta lauantaiyönä
Iltayö (kello 20.30–23.30)
Saturnus ja Jupiter. Nousevat illalla yhdessä kaakosta, pysyttelevät varsin matalalla ja näkyvät paljain silmin. Kaksikosta Jupiter on kirkkaampi ja vasemmalla, ja Saturnus himmeämpi ja Jupiterista alaoikealla.
Kesäkolmio, Otava ja Kassiopeia. Kesäkolmio ei ole varsinainen tähdistö, vaan se on kolmen tähdistön (Kotka, Joutsen ja Lyyra) kirkkaimpien tähtien muodostama kolmio. Se on suunnilleen etelässä iltakymmenen aikoihin. Tutuimmista tähtikuvioista iltayön taivaalla ovat Otava korkealla luoteessa ja W-kirjaimen muotoinen Kassiopeia idässä.
Tähdenlennot. Tällä hetkellä on aktiivisena hyvin heikko tähdenlentoparvi nimeltä aurigidit, jonka säteilypiste on Ajomiehen tähdistössä, sen kirkkaimman tähden Capellan lähellä. Parveen kuuluvia tähdenlentoja voi nähdä korkeintaan pari kappaletta tunnissa.
Satelliitit. Satelliitit liikkuvat taivaalla eri nopeuksilla ja niiden kirkkaus vaihtelee. Niitä voi nähdä liikkumassa taivaan halki lähes missä suunnassa tahansa, mutta pääosin ne liikkuvat lännestä itään.
Keskiyö (kello 23.30–2.00)
Kuu
Saturnus
Jupiter
Tähtikuviot
Tähdenlennot
Satelliitit
Linnunrata. Mikäli havaintopaikalla ovat riittävän pimeää, sieltä voi koettaa nähdä myös kotigalaksimme Linnunradan. Linnunrata on kiekkomainen spiraaligalaksi, ja aurinkokunta sijaitsee sen kiekon sisällä. Voimme siis nähdä tämän kiekon ympäröivän meitä taivaalla. Linnunrata kulkee taivaalla Kilven, Kotkan, Nuolen, Ketun, Joutsenen, Kefeuksen, Kassiopeian ja Perseuksen tähdistöjen kautta.
Andromeda. Andromedan galaksi on tyypillisesti kaukaisin kohde, minkä taivaalla voi erottaa paljain silmin. Galaksin löytämiseksi on ensin löydettävä Andromedan tähtikuvio esimerkiksi tähtikartan avulla.
Aamuyö (kello 2.00–4.00)
Tähtikuviot
Eniten tähdenlentoja
Satelliitit
Linnunrata
Andromeda
Lähde: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa