Saaristomeri

Äspskärin perinnemaisemia ennallistetaan – alueella viihtyvät uhanalaiset noidanlukko, tähmämaitikka ja värimaratti 

RIITTA SALMI
Tänä kesänä 2021 talkooleirejä on järjestetty myös Kustavissa, Kolarissa ja Hangossa. WWF:n ja Metsähallituksen talkooleirikesä on Äspskärin myötä ohi tältä vuodelta. Arkistokuva saaristosta.
Tänä kesänä 2021 talkooleirejä on järjestetty myös Kustavissa, Kolarissa ja Hangossa. WWF:n ja Metsähallituksen talkooleirikesä on Äspskärin myötä ohi tältä vuodelta. Arkistokuva saaristosta.

Saaristomeren itäosissa sijaitsevan Äspskärin laidunsaaren perinnemaisemia kunnostetaan viikon pituisella talkooleirillä. Äspskärin saari kuuluu Kemiönsaareen.

Talkoilla raivataan puustoa saaren pohjoispuolelta, jolloin perinnemaiseman kasvit ja hyönteiset saavat valoisammat olosuhteet.

Lisäksi kedolta raivataan katajia ja nuorta puustoa parinkymmenen vapaaehtoisen voimin, WWF:n tiedotteessa kerrotaan.

– Äspskärin kaltaisten ympäristöjen ja niissä elävien uhanalaisten lajien tulevaisuuden turvaamiseksi pitää hoidon piiriin saada yhä useampia kohteita. Lisäksi hoidon piirissä olevien kohteiden pinta-alaa pitää lisätä, WWF:n ohjelmajohtaja ja leirin vetäjä Petteri Tolvanen sanoo.

Talkooleirin tavoitteena on ennallistaa Äspskärillä lisää umpeenkasvun uhkaamaa perinneympäristöä uhanalaisille lajeille sopivaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Sen jälkeen maiseman hoidosta vastaavat lampaat laidunnuksellaan, hän kertoo.

Metsähallituksen suunnittelija Esko Tainion mukaan Äspskärin saarta on laidunnettu satoja vuosia, ja siksi saarella on säilynyt lukuisia uhanalaisia lajeja, kuten erilaisia noidanlukkoja, tähkämaitikka ja värimaratti.

– Äspskärin kaltaisella lajistoltaan arvokkaalla saarella kannattaa lisätä uhanalaisille ja harvinaisille lajeille soveliaiden niittyjen ja hakamaiden määrää entisestään ja ylläpitää aiemmin kunnostettujen niittyjen ja hakamaiden avoimuutta.

Hoitotoimet hidastavat osaltaan meneillään olevaa luontokatoa. Lajit voivat levittäytyä myös muille kunnostettaville perinneluontotyypeille. Tiedotteen mukaan Hoito tukee saariston elinvoimaisuutta muun muassa säilyttämällä perinteisiä saaristolaismaisemia matkailijoiden iloksi ja tarjoamalla toimeentulonlähteen laidunnuksen kautta.

– Haluamme kiittää kaikkia kesän talkooleireillä luonnon hyväksi huhkineita vapaaehtoisia ja tietysti yksityisten luonnonsuojelualueiden omistajia hoitokohteen tarjoamisesta. Vapaaehtoisten työ on ollut korvaamaton apu perinnemaisemien ja niiden uhanalaisten lajiston suojelun edistämiselle, Tainio korostaa.

Leiri on WWF:n järjestämä ja osa Metsähallituksen vetämää Rannikko-LIFE-hanketta. Saari on yksityinen luonnonsuojelualue, jonka eteläpuoliskon WWF talkoili kuntoon jo 1980-luvulla. Hankkeessa kunnostetaan merkittäviä rannikon ja saariston elinympäristöjä kuten paahdealueita, rantaniittyjä, lehtoja ja hakamaita Perämereltä Hangon saaristoon sekä Viron pohjoisrannikolla.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​