Lounaspaikka

Oobu tarjoaa saaristolaisruokaa keskellä Turkua

MARTTIINA SAIRANEN
Oobun ravintolapäällikkö Mika Mattila (vas.), ravintoloitsija Turo Jokinen ja keittiöpäällikkö Tommy Gråhn ovat iloisia siitä, miten hyvin ravintola on otettu vastaan.
Oobun ravintolapäällikkö Mika Mattila (vas.), ravintoloitsija Turo Jokinen ja keittiöpäällikkö Tommy Gråhn ovat iloisia siitä, miten hyvin ravintola on otettu vastaan.

Oobu avautui Aurajokirantaan viime marraskuussa pahimpien koronarajoitusten keskellä. Ruissalon Mainingin ravintoloitsijat Turo Jokinen ja Marina Björkenheim-Jokinen olivat jo pidempään halunneet avata myös Turun keskustaan paikan, josta saa aitoa saaristolaisruokaa.

– Turku haluaa olla portti saaristoon, mutta täällä ei ole ollut sellaista paikkaa, joka tarjoaa selkeästi saaristolaismakuja. Mietin, että jos ihmiset ovat valmiita ajamaan parikymmentä minuuttia Ruissalon Maininkiin, varmasti myös keskustassa olisi kysyntää. Maininki on avoinna vain kesällä ja halusimme avata myös ympärivuotisen paikan, Turo Jokinen sanoo.

Oobu sijaitsee Aurajokirannassa Vuonna 1884 rakennetussa Bassin talossa. Ennen Oobun avajaisia paikka remontoitiin täysin.

– Teimme päätöksen Oobun avaamisesta heinäkuussa 2020, jolloin koronatartuntoja oli viikossa vain muutamia. Avajaisten aikaa koronatilanne olikin jo aivan toinen ja ravintola-alalla oli erittäin haastavaa. Päätimme kuitenkin tehdä täysillä tai ei ollenkaan. Tilan remontoimme omannäköiseksi ja laitoimme kaikki pinnat uusiksi, Turo Jokinen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ravintolan sisustus on tyylikäs. Sinivihreillä seinillä on upeaa taidetta, puiset kalusteet tuovat tilaan lämpöä ja katossa roikkuvat näyttävät valaisimet. Huikea huonekorkeus ja katto-ornamentit huokuvat paikan historiaa. Ikkunoista avautuu jokinäkymä ja lämpiminä päivinä ruokaa voi mennä nauttimaan pienelle parvekkeelle, jossa on yhteensä kuusi asiakaspaikkaa.

"Suosimme lähiruokaa ja kaikki tehdään kokonaan itse majoneeseista lähtien."

Turo Jokinen

Kaikkiaan asiakaspaikkoja ravintolassa on 200, joista 60 sijaitsee talon ylimmässä kerroksessa, jossa on myös kattoterassi. Aivan ylin kerros toimii ainoastaan yksityistilana.

Oobun menu on kalapainotteinen, mutta ravintoloitsijan mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä kalaravintola.

– Saaristolaisruoka ei ole pelkkää kalaa, vaan siellä on muun muassa hyviä karjatiloja. Ravintolassa tarjotaan rehellistä ruokaa, jossa kaikkia lautasella olevia raaka-aineita arvostetaan. Suosimme lähiruokaa ja kaikki tehdään kokonaan itse majoneeseista lähtien. Mausteina käytetään oikeastaan vain suolaa ja pippuria, Jokinen toteaa.

Hän kertoo, että kaikki kalat savustetaan itse ravintolan keittiössä.

– Olemme onnekkaassa asemassa, kun saimme keittiöön niin kokenutta ja hyvää henkilökuntaa.

Oobusta saa lounasta tiistaista perjantaihin. Lounaalla on päivittäin kotiruoka-annos sekä päivän kala- ja liha-annokset. Lounasaikaan on valittavissa myös ravintolan klassikot toast skagen, savulohikeitto ja savulohi-katkarapusalaatti. Kaikki ravintolan annokset ovat gluteenittomia ja laktoosittomia.

– Lämpiminä päivinä salaatti on suosittu ja ilmojen viilentyessä lohikeitto maistuu ihmisille, Jokinen sanoo.

Ravintolassa on myös lounasaikaan pöytiintarjoilu. Aluksi pöytään tuodaan aamulla leivottua leipää ja pieni vihersalaatti.

Vierailupäivänä lounasvaihtoehtoina oli paistettua lohta, tilliperunaa ja tartarkastiketta, paistettua kuhaa, rapukastiketta ja tilliperunoita sekä ulkofileepihvi, valkosipulivoissa paistettua herkkusientä ja neulapapuja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maisteltavaksi valikoitui paistettua kuhaa. Annos oli reilun kokoinen, kaunis ja ennen kaikkea erittäin herkullinen. Maut sopivat mainiosti yhteen.

Lounasseuralaiseni söi toast skagenin, joka näytti upealta. Annoksen päällä oli käsinkuorittuja katkarapuja ja annos maistui kuulemma erittäin hyvältä.

Jälkiruoaksi oli tilattavissa omenakaurapaistos. Jälkiruoka jäätelöpallon kera kruunasi maistuvan lounaan. Lounas upeassa miljöössä tarjosi hyvän hengähdyshetken hektiseen työpäivään.

Syksyn tullen Oobun kesämenu vaihtuu uuteen ja listalle tulee Turo Jokisen mukaan entistä herkullisempia ja laadukkaampia annoksia. Lounas jatkaa samaa hyväksi havaittua linjaa.

– Laadukas lounas houkuttelee erityisesti iäkkäämpiä kaupunkilaisia sekä keskustassa työssäkäyviä. Haluamme tarjota hyvää ruokaa ilman pönötystä tai hienostelua. Pöydissämme ei ole valkoisia pöytäliinoja ja myös työmiehet työtakeissaan ovat tervetulleita syömään, Turo Jokinen hymyilee.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Oobu

Läntinen Rantakatu 9, Turku

Lounas tiistaista perjantaihin klo 11–14.30.

Lounasannosten hinnat 12–25 euroa. Päivän jälkiruoka 5 euroa.

Lounas sisältää alkusalaatin, leivän ja pääruoan pöytiin tarjoiltuna. Lisäksi kahvi tai tee.

Lounaslista löytyy osoitteesta oobu.fi

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​