Budjetti

Budjetin veivaaminen alkoi VM:n sisäisillä neuvotteluilla – Saarikko lupasi velkaantumisen pienenevän viime vuosien ennätystasosta

RONI REKOMAA
Vasemmalta, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja kuntaministeri Sirpa Paatero ennen valtion vuoden 2022 budjettiehdotuksen käsittelyn alkua Espoon Moisniemessä.
Vasemmalta, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja kuntaministeri Sirpa Paatero ennen valtion vuoden 2022 budjettiehdotuksen käsittelyn alkua Espoon Moisniemessä.

Valtion ensi vuoden budjetin kasaaminen on alkanut suotuisammissa talouden tuulissa kuin vuosi sitten. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) valotti tulevaa budjettia kertomalla, että velkaantumisen mittakaava palaa lähelle 2010-luvun alkupuolen lukuja.

– Emme mene missään nimessä enää yli 10 miljardin, Saarikko sanoi valtiovarainministeriön sisäisten budjettineuvottelujen tauolla keskiviikkona.

Virusmuunnokset tuovat yhä ennusteisiin tiettyä epävarmuutta, mutta silti talouden yleiskehitys näyttää Saarikon mukaan vahvalta. Rokotuskattavuuden lisääntyminen osaltaan valaa uskoa siihen, että yhteiskuntaa voidaan alkaa avata ja isojen tukipakettien ja poikkeustilaratkaisujen aika voisi jäädä taakse.

Keskeistä Saarikon mielestä on pysyä talouden kasvuvauhdissa mukana takaamalla yrityksille ja julkiselle sektorille tässä ja nyt osaavaa työvoimaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tehtävämme on tämän budjetin ja hallituksen päätösten kautta varmistaa, että se kasvu, taloudessa tapahtuva hyvä liike ei hyydy siihen, että osaavaa työvoimaa ei olisi saatavilla.

Hän kertoi antaneensa valtiovarainministeriön (VM) kansliapäällikkö Juha Majaselle toimeksiannon etsiä työvoimapulaan täsmälääkkeitä budjettiriiheen mennessä hallituksen työn tueksi.

Työvoiman saatavuutta ei paranna mikään yksittäinen toimi. Kohennettavaa on niin työperäisessä maahanmuutossa, työttömien ja työpaikkojen kohtaamisessa kuin työssä jaksamisessa, ministeri listasi ja lisäsi, että myös nuorten ikäluokkien suuntaan on katsottava.

Valtiovarainministeriö julkistaa budjettiehdotuksensa perjantaina, mutta siitä on määrä kertoa tarkemmin jo torstaina. Viimeinen poliittinen vääntö budjetista käydään hallituksen budjettiriihessä 7.–8. syyskuuta.

Saarikon mukaan budjettiriihi on ennen kaikkea hallituksen vaikeissa kevään neuvotteluissa tekemien ratkaisujen toimeenpanon aikaa. Muun muassa verolinjaukset jäivät ratkottavaksi budjettiriiheen.

Mitään suuria uusia menolisäyskohteita ministeri ei enää lupaa.

Hallitus sopi puoliväliriihessä muun muassa tekevänsä vielä hallituskauden aikana työllisyystoimia, jotka tasapainottavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Saarikko ei edelleenkään arvioi, paljonko päätöksistä pitäisi tehdä jo budjettiriihessä, mutta ensimmäiset esitykset pitäisi ainakin saada pöytään.

Hän huomautti, että menojen ja tulojen epäsuhta ei tule kuntoon ilman, että talous on pitkäjänteisesti paremmalla tolalla ja bruttokansantuote kasvaa.

– Tarvitaan toimia, jotka vahvistavat työn vastaanottamisen kannusteita ja rohkaisevat investointeihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 18.00.