Paimion kirkkopihan vauva kuoli ehkä keripukkiin
Paimion kirkon kunnostustöissä löytyneet luut on tutkittu Helsingin yliopistossa.
Tutkija Kati Salo selvitti kirkon pihalta esiin tulleiden hautojen kuuluneen usealle miehelle, ainakin yhdelle naiselle sekä vauvalle. Salon tekemässä, vielä julkaisemattomassa raportissa todetaan, että kaivauksissa löytyi viisi kokonaista hautaa.
Luut ovat päätyneet maahan aikaisintaan 1680-luvulla. Paimion kirkko rakennettiin tuolloin. Ne voivat olla myös parisataa vuotta nuorempia.
Salon selvitysten mukaan vainajat kärsivät jos jonkinlaisista vaivoista. Ehkä traagisimman kohtalon koki pieni sylivauva, jonka Salo arvioi kuolleen pian syntymän jälkeen. Siitä huolimatta vauva ehti olla keripukin riuduttama. Häneltä löytyi reikiä kitalaessa ja leukaluussa.
Vanhin löytynyt luuranko kuului yli 60-vuotiaalle naiselle. Hän kärsi kuollessaan sekä nivelrikosta että osteoporoosista.
Terveen papereita eivät tutkijalta saa myöskään hautojen miehet. Vanhinkin heistä oli todennäköisesti alle kuusikymppinen. Hän saattoi tehdä työkseen raskaita lapiohommia. Salo löysi miehen luustosta kulumia, jotka on usein yhdistetty savenlapiointiin. Mies saattoi kuolla keuhkotuberkuloosiin.
Kaksi nuorempaa miestä olivat alle viisikymppisiä, mutta olivat ehtineet päästä elämässään jo huonoon kuntoon.
Toinen miehistä kärsi ainakin nivelrikosta. Lisäksi hänen kallonsa ulkopinnalta löytyi rautaa. Tutkija epäilee, että rauta on peräisin päähineestä tai arkunnaulasta.
Toisesta nuoremmasta miehestä löytyi vain kallo ja joitain yläruumiin luita. Hänestä Salo ei pystynyt päättelemään muuta kuin että miehellä oli puhkeamattomia viisaudenhampaita.
Maasta löytyi myös luita, joita ei pystytty liittämään tutkittuihin vainajiin. Samaan paikkaan on myöhemmin saatettu haudata ainakin yhden alle seitsenvuotiaan lapsen ruumis.
Tutkimusten jälkeen vainajat pääsevät takaisin Paimioon.
– Luut on nyt tutkittu, joten seuraavaksi ne palautetaan Paimion seurakunnalle ja haudataan uudelleen siunattuun maahan, kertoo kaivauksia valvonut arkeologi Ulla Moilanen.
LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA