Uutiset

Kenia selvittää kaappaajien kansallisuuksia

Keniassa kaapatun ostoskeskuksen piiritys päättyi tiistai-iltana, kertoi presidentti Uhuru Kenyatta. Erikoisjoukot surmasivat viisi terroristia ja pidättivät yksitoista epäiltyä.

Viranomaiset selvittävät nyt heidän kansallisuuksiaan. Kenyatta ei vahvistanut tietoja, joiden mukaan hyökkääjistä kaksi tai kolme olisi amerikkalaisia ja yksi britti. Lisäksi ääriryhmä al-Shabaabin nimissä avatulla Twitter-tilillä yhden on väitetty olleen suomalainen.

Presidentti Kenyattan mukaan kaappauksessa kuoli ainakin 61 siviiliä ja 6 turvallisuusviranomaista. Hän julisti kolmipäiväisen maansurun.

– Olemme kukistaneet ja häpäisseet hyökkääjät, siltä osin tehtävämme on saatu päätökseen. Menetyksemme ovat suunnattomia, Kenyatta sanoi tv-puheessaan.

Raskaasti aseistautunut ryhmä hyökkäsi nelikerroksiseen Westgate-ostoskeskukseen Nairobissa lauantaina. Tekijäksi ilmoittautui somalialainen al-Shabaab-liike, jolla on yhteyksiä al-Qaida-verkostoon.

Somalian pääministeri Abdi Farah Shirdon pyysi kansainvälistä apua al-Shabaabia vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Edessämme on edelleen vaikea tie. Tilannetta ei voida ratkaista vain sotilaallisesti, hän sanoi Genevessä.

Somalian hallitus on luvannut toimia muun muassa nuorisotyöttömyyttä vastaan. Pääministerin mukaan al-Shabaab on hyötynyt nuorten toivottomuudesta.

– Al-Shabaab on saanut tästä kasvualustan värväämiseen ja tuhoisan ideologiansa levittämiseen. Nuorille on tarjottava mahdollisuuksia opiskeluun.

Al-Shabaab on sanonut, että hyökkäys oli kosto kenialaisjoukkojen toimista Somaliassa. Kenia on auttanut Somaliaa kamppailemaan ääri-islamisteja vastaan.

Kenian ulkoministerin Amina Mohamedin mukaan hyökkääjien joukossa olisi ainakin amerikkalaisia ja yksi brittinainen.

Britanniassa on epäilty, että nainen olisi Lontoon terrori-iskuissa vuonna 2005 itsensä räjäyttäneen miehen puoliso. Hänet on nimetty mediassa Valkoiseksi leskeksi.

– Häntä vastaan ei ole kuitenkaan mitään konkreettisia todisteita, korosti Royal United Services Institute -tutkimuslaitoksen asiantuntija Raffaello Pantucci.

BBC:n mukaan 29-vuotias Valkoinen leski on oleskellut viime vuodet Keniassa ja Somaliassa. Kenian poliisi on epäillyt häntä yhteyksistä pommi-iskua suunnitelleeseen ryhmään. Hänen on uskottu matkustaneen väärällä passilla kolmen lapsensa kanssa.

TS–STT

Iskun jälkiä nairobilaisessa ososkeskuskessa 21. syyskuuta 2013. AFP/ James Quest
Iskun jälkiä nairobilaisessa ososkeskuskessa 21. syyskuuta 2013. AFP/ James Quest
Hyökkääjiksi oletetut miehet saivat surmansa Westgate-ostoskeskuksen valtauksen aikana. AFP/James Quest
Hyökkääjiksi oletetut miehet saivat surmansa Westgate-ostoskeskuksen valtauksen aikana. AFP/James Quest
Kuva: Lehtikuva/ Tony Karumba
Kuva: Lehtikuva/ Tony Karumba