Valko-Venäjä

Valko-Venäjältä pakenevia tukevan kansalaisjärjestön johtaja löytyi kuolleena – poliisi on aloittanut tapauksesta murhatutkinnan

Valko-Venäjältä muuttaneita Ukrainan Kiovassa tukevan kansalaisjärjestön johtaja Vitali Shishov on löydetty kuolleena kiovalaisesta puistosta, kertoo Ukrainan poliisi. Poliisin mukaan Shishov löytyi hirrestä. Murhatutkinnan avannut poliisi selvittää, onko kyse lavastetusta itsemurhasta.

Shishov katosi ollessaan lenkillä maanantaina.

Aiemmin valkovenäläinen toimittaja Tadeusz Giczan kertoi Twitterissä, että kadonneen ystävät olivat kertoneet Shishovia seuratun jo aikaisemmin, kun tämä oli lenkillä.

Shishovin johtaman järjestön lausunnon mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö hänen kuolemansa takana olisi Valko-Venäjän tiedustelupalvelu ja maata itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukashenka.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järjestö tarjoaa valkovenäläisille maahantulijoille apua muun muassa majoituksen ja työpaikkojen löytämisessä.

Monet valkovenäläiset ovat paenneet maastaan sen jälkeen, kun Lukashenkan hallinto aloitti väkivallan mielenosoittajia vastaan vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Ukrainan ohella monet valkovenäläiset ovat suunnanneet Puolaan ja Liettuaan.

Valko-Venäjän toiminta tapetilla myös Tokiossa

Samaan aikaan Tokion olympialaisissa Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon syytetään yrittäneen pakottaa pikajuoksijansa Krystsina Tsimanouskajan palaamaan Valko-Venäjälle sen jälkeen kun juoksija oli kritisoinut maan urheilujohtoa.

– Lukashenkan hallinto pyrki jälleen harjoittamaan valtioiden rajoja ylittävää sortoa yrittäessään pakottaa Tsimanouskajan lähtemään sananvapautensa käyttämisen vuoksi. Tällaiset toimet rikkovat olympialaisten henkeä, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapahtunutta Twitterissä.

Puola on myöntänyt maahantuloviisumin valkovenäläiselle pikajuoksijalle humanitaarisin perustein, kertoi maan ulkoministeriö maanantaina. Puolan median mukaan Tsimanouskajan odotetaan matkustavan Japanista Puolaan vielä tämän viikon aikana.