Talous

BlackBerry poistuu lyötynä pörssistä

Kanadalainen älypuhelinvalmistaja BlackBerry (aiemmin Research In Motion) poistuu pörssistä, jos yhtiö myydään Fairfaxin johtamalle sijoittajaryhmälle.

Tarjous koko yhtiöstä on 4,7 miljardia dollaria (3,5 miljardia euroa), selvästi vähemmän kuin se 5,4 miljardia euroa, jonka Microsoft maksaa Nokian puhelinvalmistuksesta.

Taakse jää loistava menneisyys. BlackBerryn loiston päivinä se hallitsi markkinoita varsinkin Yhdysvalloissa. BlackBerryt totuttivat käyttäjänsä maailmaan, jossa sähköpostit kulkevat aina taskussa mukana. Ajan mittaan ne jäivät Nokian puhelinten tavoin Androidien ja iPhonen jalkoihin.

BlackBerry yritti uudistua, mutta uudet mallit floppasivat pahasti. Markkinaosuus on pudonnut alle Windows-puhelinten, 3,7 prosenttiin ja pörssikurssi laskenut yli 90 prosenttia huipustaan. Viime viikolla yhtiö antoi taas uuden tulosvaroituksen ja ilmoitti vähentävänsä yli kolmanneksen työvoimastaan, 4 500 henkilöä.

Toimitusjohtaja Thorsten Heins ei jää lehdellä soittamaan, vaan saa vielä Nokian Stephen Elopia paremman korvauksen, jos ja kun yhtiön omistus siirtyy. Heinsille on luvassa 55,6 miljoonan dollarin (41 miljoonan euron) palkkio. Palkkio hyväksyttiin heinäkuun yhtiökokouksessa, ja se perustuu yhtiön viime vuoden osakekurssiin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan BlackBerryn palkkiomalli perustuu muiden teknologiayhtiöiden vastaaviin. Esikuvina olivat muun muassa Amazon, Yahoo­ ja Nokia.

TS-STT