EU-parlamentti tyrmää Unkarin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän lain – "Komission ja jäsenmaiden ryhdyttävä oikeustoimiin"
Euroopan parlamentti tuomitsee vahvasti äskettäisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän lain sekä oikeusvaltion ja demokratian alasajon Unkarissa, tiedottaa Euroopan parlamentin Suomen-toimisto.
Mepit hyväksyivät torstaina päätöslauselman, jonka mukaan Unkarin uusi laki on selvästi EU:n perusoikeuskirjan, unionin perussopimusten ja sen sisämarkkinalainsäädännön vastainen. Päätös syntyi äänin 459–147, 58 tyhjää.
Mepit painottavat, että laki ei ole yksittäinen asia, vaan uusi tahallinen ja harkittu osa ihmisoikeuksien alasajoa Unkarissa, missä valtiorahoitteiset hlbtiq-vastaiset kampanjat ja disinformaatio ovat osa poliittista sensuuria. Nämä ihmisoikeusrikkomukset liittyvät laajempaan poliittiseen agendaan, jonka tavoitteena on tukahduttaa demokratia ja oikeusvaltion toiminta, esimerkiksi vapaa media. Siksi kyse on EU:n arvojen systemaattisista rikkomuksista, mepit perustelevat.
EU-parlamentti vaatii komissiota aloittamaan rikkomusmenettelyn ja käyttämään kaikkia EU:n oikeustuomioistuimen keinoja, jos päätöksiä ei noudateta. Jäsenmaita taas vaaditaan tuomaan asia EU-tuomioistuimeen, jos komissio ei tee mitään.
Parlamentti kehottaa EU-maita valittamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Lisäksi komissiota ja neuvostoa pyydetään säätämään syrjinnän vastaisen direktiivin, jonka käsittelyä ne eivät ole edistäneet, ja reagoimaan parlamentin ehdotukseen pysyvästä demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien EU-mekanismista.
Myös koska Unkarin laki muistuttaa hälyttävästi Venäjän vuonna 2013 säätämää ”LGBT-propagandan” vastaista lakia, mepit vaativat komissiota myös tutkimaan tarkasti hlbtiq-ihmisten vastaisia kampanjoita Euroopassa.
Unkarin parlamentti hyväksyi 15. kesäkuuta äänin 157–1 uuden lain, joka rajoittaa sananvapautta ja lasten oikeuksia. Se muun muassa kieltää seksuaalivähemmistöjä koskevan sisällön koulujen opetusmateriaalista tai alaikäisille näytettävistä tv-ohjelmista.
Nämä kohdat on lisätty lakiin, joka luo rekisterin pedofiliasta tuomituille ja koventaa lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista annettuja tuomioita. Uusi laki astui voimaan 8. heinäkuuta