Ruotsi

Löfvenin pääministeripesti parlamentin äänestykseen

MIKA SCHMIDT / POOL
Ruotsin sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä esitetään uudeksi pääministeriksi.
Ruotsin sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä esitetään uudeksi pääministeriksi.

Ruotsin sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä esitetään uudeksi pääministeriksi, ilmoitti valtiopäivien puhemies Andreas Norlén tänään. Valtiopäivät eli parlamentti ratkaisee äänestyksessä, saako Löfven johdettavakseen uuden hallituksen.

Aiemmin tänään kävi selväksi, että keskustapuolue saattaa olla avittamassa Löfvenin takaisin pääministeriksi. Svenska Dagbladetin mukaan keskustan puoluehallitus sopi viikonloppuna, että keskusta hyväksyy Löfvenin paluun hallituksen vetäjäksi.

Mutkia matkaan tuli kuitenkin tänään, kun ympäristöpuolue ilmoitti, että keskustan ilmoittamat reunaehdot hallitusneuvotteluihin eivät sovi ympäristöpuolueelle. Vihreille eivät käy keskustan ehdotukset metsien- ja rantojensuojelun tasosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ympäristöpuolue ilmoitti kuitenkin olevansa valmis äänestämään Löfvenin pääministeripestin puolesta.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf perusteli tänään, miksi keskusta on valmis tukemaan Löfvenin uutta hallitusta, johon tulisivat ainakin sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue.

– (Valtiopäivien) vaaleihin on alle vuosi aikaa jäljellä. Ruotsi tarvitsee hallituksen.

Lööf lisäsi olettavansa, että keskustan hallituspuolueiden kanssa tekemät sopimukset pitävät.

– Ympäristöpuolueen on päätettävä, ovatko he valmiit äänestämään nurin oman hallituksensa, keskustan puheenjohtaja sanoi.

Lööf toisti puolueen kannan siitä, että se ei ole valmis yhteistyöhön vasemmistopuolueen eikä toisaalta laitaoikeiston ruotsidemokraattien kanssa.

Äänestys keskiviikkona

Löfven kävi tänään iltapäivällä antamassa valtiopäivien puhemiehelle Norlénille selvityksen hallitustunnustelujen etenemisestä. Koska Norlén katsoi, että Löfvenillä on edellytykset muodostaa hallitus, hallituksen syntymisestä äänestetään valtiopäivillä tällä tietoa keskiviikkona.

Löfven saattaa saada kokoon riittävän tuen hallituksen muodostamiseksi, mutta syksyllä edessä olisi uusi kompastuskivi, kun hänen pitäisi saada budjettinsa hyväksytyksi.

Löfvenin johtama hallitus kaatui toissa viikolla valtiopäivien epäluottamukseen. Hän sai viime torstaina tehtäväkseen yrittää muodostaa uuden hallituksen.

Ensin uuden hallituksen muodostamista sai yrittää maltillinen kokoomus, mutta sen hanke kaatui.

Jos parlamentti kaataisi Löfvenin uuden hallituksen, puhemies Norlén voisi antaa tunnustelutehtävän seuraavalle yrittäjälle. Jos hallitusta ei ole saatu kokoon neljännen yrityksen jälkeen, Ruotsissa joudutaan järjestämään ennenaikaiset vaalit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy