Sote-uudistus

Eduskunta on hyväksynyt historiallisessa äänestyksessä sote-uudistuksen äänin 105–77

Compic/Mauri Ratilainen
Eduskunta äänestää soteuudistuksen hyväksymisestä tänään kello 14 alkavassa täysistunnossaan.
Eduskunta äänestää soteuudistuksen hyväksymisestä tänään kello 14 alkavassa täysistunnossaan.

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen hyvinvointialueiden perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistuksesta.

Soten tulevaisuus ratkesi historiallisesti äänin 105–77. Poissa oli 17 kansanedustajaa.

Terveydenhoidon järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille eli maakuntatasolle vuoden 2023 alussa.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ilmoitti aiemmin keskiviikkona saaneensa eduskunnan virkajohdolta selvityksen sote-uudistuksen perustuslainmukaisuudesta. Vehviläinen toteaa, että selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt esityksiin perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset.

Sote-uudistuksen käsittely etenee siten suunnitellusti kello 14 pidettävässä täysistunnossa. Kokoomuksen Antti Häkkänen vaati aiemmin tänään uudistuksen perustuslainmukaisuuden selvittämistä ennen äänestystä. Häkkäsen mielestä näytti siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole korjannut esityksessä olevia pykäliä perustuslain mukaisiksi sopimusten mitätöinnin osalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sote-uudistusta on yritetty saada aikaan useiden vuosien ajan eri hallitusten voimin. Tällä kertaa se on lähempänä toteutumistaan kuin koskaan ennen. Uudistuksen hyväksymisestä on tarkoitus äänestää iltapäivällä eduskunnan täysistunnossa.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon hallituspuolueiden rivit rakoilevat äänestyksessä. Ainakin vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu, Mari Holopainen ja Heli Järvinen ovat julkisesti kertoneet, että eivät aio äänestää ratkaisun puolesta. Hopsu ja Holopainen ovat perustelleet ratkaisuaan sanomalla, että esitys ei ole riittävän valmis.


Mitä seuraavaksi?

Soten aikataulu

Hyvinvointialueet perustettaisiin mahdollisimman pian voimaanpanolain tultua voimaan. Lain on määrä tulla voimaan 1. heinäkuuta.

Ensimmäiset aluevaalit toimitettaisiin alkuvuodesta 2022.

Ensi vaiheessa hyvinvointialueiden väliaikaishallinto ja aluevaalien jälkeen valittujen aluevaltuustojen toiminnan käynnistymisen jälkeen hyvinvointialueet valmistelevat toiminnan organisoinnin sekä henkilöstö- ja omaisuussiirrot yhdessä kuntien ja kuntayhtymien kanssa.

Järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta lähtien.

Esitykseen liittyvien lakien voimaantulo on tarkoitus porrastaa siten, että osa tulisi voimaan heinäkuun alusta 2021 ja osa maaliskuun alussa vuonna 2022, kun uudet aluevaltuustot aloittavat toimintansa.

Viimeiset soteen liittyvät lait tulisivat voimaan 1. tammikuuta 2023.