Matkustusrajoitukset

Työmatkaliikenne Virosta avautuu – hallitus päättää torstaina rajoitusten keventämisestä Suomen maa- ja merirajoilla

VESA MOILANEN
Koronanäytteenotto Suomeen saapuville matkustajille Länsiterminaalissa Helsingissä 15. maaliskuuta 2021. Aluehallintovirastot tiedottivat tänään, että ne voivat jatkossa määrätä rajoilla niin sanottuja massatestejä matkustajille.
Koronanäytteenotto Suomeen saapuville matkustajille Länsiterminaalissa Helsingissä 15. maaliskuuta 2021. Aluehallintovirastot tiedottivat tänään, että ne voivat jatkossa määrätä rajoilla niin sanottuja massatestejä matkustajille.

Työmatkaliikenne Suomeen Virosta, Ruotsista ja Norjasta on avautumassa. STT:n tietojen mukaan hallitus päättää rajoitusten keventämisestä maa- ja merirajoilla torstaina ja kevennykset tulevat voimaan viikon vaihtuessa.

Varsinkin Viro on vedonnut näkyvästi Suomen hallitukseen rajoitusten keventämiseksi. Pääministeri Kaja Kallas kirjoitti viime viikolla Helsingin Sanomien vieraskynä-kirjoituksessa suoraan pääministeri Sanna Marinille (sd.), jotta neljä ja puoli kuukautta erossa olleet perheet pääsisivät jälleen tapaamaan toisiaan.

Tähän asti Suomeen ovat päässeet maa- tai merireittiä lähinnä vain sellaiset työntekijät, jotka tekevät yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävää työtä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lentoliikenteessä työhön liittyvä matkustaminen EU- ja Schengen-maiden välillä sallittiin jo aiemmin.

Lisää turvallisia maita

STT:n tietojen mukaan hallitus linjaa torstaina valtioneuvoston istunnossa myös, että maahantuloa ei enää rajoiteta täyden rokotussuojan saaneiden osalta. Myös kausityöntekijöiden pääsy Suomeen aiotaan varmistaa työnantajien sitouduttua terveysturvallisuuteen eli esimerkiksi testausten varmistamiseen.

Epidemiatilanteen helpottumisen takia maahantuloa ei enää rajoiteta muutamista maista. Tällaisia uusia maita ennakoidaan tällä hetkellä olevan esimerkiksi Puola, Romania ja Unkari. Rajana on pidetty ilmaantuvuuslukua 25 sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon tarkastelujaksona. Koronatilanne on hyvää vauhtia helpottumassa monissa muissakin maissa.

Lisäksi Venäjältä avataan liikennettä kiinteistöomaisuuden perusteella eli esimerkiksi mökinomistajille. Taustalla on kysymys siitä, voiko valtiolle tulla korvausvelvollisuutta, jos ihmiset eivät pääse huoltamaan omaisuuttaan.