Kriisinhallinta

Kriisinhallinnan isoin haaste Afganistanissa oli kuumuus, sanoo turkulainen eversti Joni Lindeman

TIMO JAKONEN
Joni Lindeman aloitti Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkönä elokuussa vuonna 2016. Afganistanin komennus alkoi viime kesäkuussa.
Joni Lindeman aloitti Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkönä elokuussa vuonna 2016. Afganistanin komennus alkoi viime kesäkuussa.

Suomalaisten lähes 20 vuotta kestänyt kriisinhallintatoiminta Afganistanissa päättyi, kun viimeiset suomalaiset sotilaat palasivat tiistaina kotiin. Vastaanotto toteutettiin Tampere-Pirkkalan lentokentällä koronavarotoimien vuoksi pienimuotoisesti.

Noin kymmenen hengen joukko saapui Suomeen eversti Joni Lindemanin johdolla. Hän kuvailee palaajien tunnelmia erittäin hyviksi.

– Viimeiset viikot olivat kiireisiä, tehtiin ympäripyöreitä päiviä, että saatiin tavarat pakattua ja lähetettyä Suomeen, Lindeman kertoo STT:lle.

Suomalaiset lähtivät Afganistanista, koska Nato on päättänyt, että Resolute Support -operaatio Afganistanissa päättyy syyskuun 11. päivään mennessä.

Lindeman toimi Nato-johtoisessa operaatiossa yhden afganistanilaisen armeijakunnan esikuntapäällikön neuvonantajana sekä Suomen osaston esimiehenä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kyseessä oli neuvonanto-operaatio, johon sisältyi asevoimien koulutusta, neuvontaa ja tukea.

Lindemanin komennus Afganistanin pohjoisalueella alkoi viime kesäkuussa. Ennen lähtöään Pohjois-Afganistaniin turkulainen Lindeman toimi Puolustusvoimien Lounais-Suomen aluepäällikkönä vajaat neljä vuotta. Lindeman kertoi vuonna 2016, että hän lähtee paikan päälle neuvonantajan roolissa ja toimii samalla suomalaisen osaston vanhimpana. Hän on ollut Afganistanissa myös kerran aiemmin, YK:n valtuuttamassa ISAF-operaatiossa vuosina 2011–12.

Afganistanista oppia kriisiapuun

Afganistanin operaatioissa palveli vuosien varrella lähes 2 500 suomalaista.

Kriisinhallintatehtävissä Afganistanissa kuoli kaksi suomalaissotilasta tienvarsipommien räjähdyksissä vuosina 2007 ja 2011. Lindeman oli Maavoimien esikunnassa kansainvälisellä sektorilla sektorijohtajana ja Afganistanissa tarkastusmatkalla vuonna 2011, kun kuolemaan johtanut isku tapahtui. Se oli kova paikka joukoille.

– Rauhanturvaajien yhteisö on aina tiivis ja siellä ollaan kuin yhtä perhettä, niin totta kai se tuntuu pahalta ja vaikuttaa mielialaan, sanoo Lindeman.

Hänen mielestään Puolustusvoimat on saanut kriisinhallintaoperaatioista erityisesti Afganistanista oppia kriisituesta. Nykyisin myös pienemmissä operaatioissa on valmius lähitukeen. Isommissa operaatioissa paikalla ovat sosiaalikuraattori ja pappi.

Ilmasto isoin haaste

Afganistanissa suurimpana haasteena on ollut Lindemanin mielestä ilmasto.

– Viimeisen viikon aikana päivän ylin lämpötila oli varjossa 43–45 astetta, hän kertoo.

Rauhanturvaajien fysiikka oli kovilla, kun liikuttiin suojavarusteet päällä ja ylimääräistä painoa oli 20–30 kiloa. Osallistujat asuivat merikonteissa, joissa oli ilmastointi, vessat, suihkut ja pesukoneet. Saunat olivat myös käytössä.

Maan tulevaisuus auki

Afganistanin tulevaisuutta on vaikea arvioida, sen aika näyttää, sanoo Lindeman. Hän näki työssään maan asevoimien puolen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Asevoimat on, olosuhteet huomioiden, ihan kyvykäs tekemään omaa tehtäväänsä.

Viime vuosi oli Afganistanissa väkivaltaisin pitkään aikaan. Alkuvuonna iskujen määrä on lisääntynyt edelleen.

Hyökkäyksiin voi vaikuttaa jopa kuu, Lindeman kertoo.

– Jos on ollut täysikuu, iskuja on ollut enemmän. Kapinallisilla ei ole paljoa pimeänäkövälineitä.

Uskonnollisten juhlapyhien aikana taas on ollut tulitaukoja.

– Kriisejä ei asevoimilla ratkaista, vaan ihmisten neuvotteluilla. Kaikki riippuu pitkälti siitä, miten saadaan neuvottelut vietyä eteenpäin ja millaisin tuloksin, Lindeman sanoo.

Lue myös: Everstiluutnantti Joni Lindeman jättää aluepäällikön tehtävän – turkulaisupseeri vaihtaa Lounais-Suomen Afganistaniin