Bongasitko rakkolevää? Liity tänä kesänä merentutkijoiden joukkoon näillä helpoilla ohjeilla
Åbo Akademin merentutkijat kaipaavat yleisön apua rakkolevän seassa elävän lajiston tutkimuksessa. Tutkimukseen voi osallistua jokainen rannikolla ja merellä liikkuva.
– Sen sijaan, että tietoa kerää muutama yksittäinen meribiologi, voimme yhdessä muodostaa kymmenien tai satojen merentutkijoiden joukon, sanoo Tiina Salo, Åbo Akademin meribiologi ja projektitutkija tiedotteessa.
Rakkolevä, nykyisin viralliselta nimeltään rakkohauru, on Itämeren tärkeimpiä avainlajeja. Sillä on suuri merkitys meren monimuotoisuudelle.
– Kuka tahansa voi olla mukana keräämässä tietoa. Voit tutkia rakkolevää lähi- tai mökkirannassasi tai vaikka veneretkellä. Tutkimukseen kuluu aikaa 15–30 minuuttia. Se on mukavaa puuhaa myös lasten kanssa, sanoo Salo.
Vaikka tutkijat tuntevat rakkohaurun seassa elävän lajiston melko hyvin, lajiston vaihtelu eri ajankohtina ja eri puolilla rannikkoa on yhä arvoitus. Juuri tässä voi auttaa jokainen merialueilla kulkija.
– Tämä on loistava mahdollisuus tutustua vedenalaiseen luontoon. Samalla kerätty tieto edesauttaa meribiologista tutkimusta ja Itämeren tilan arviointia, Salo sanoo.
Rakkohaurun lomassa elelee lukuisia selkärangattomia eläimiä, jotka käyttävät sitä suojana ja ravintona.
Yleisiä haurun siimeksissä piileksiviä lajeja ovat leväsiirat, katkat, katkaravut, sekä monet eri simpukat ja kotilot, mutta myös monet pikkukalat viihtyvät rakkohauruvyöhykkeessä. Nämä eläimet puolestaan ovat ravintoa monille suuremmille kalalajeille ja linnuille, joten ne muodostavat tärkeän linkin meremme ravintoketjuissa.
Åbo Akademin Kuka syö rakkolevää -hanke jatkuu koko kesän ja syksyn.
Näin osallistut tutkimukseen
1. Hae merestä rakkohaurupuska ja ravistele sitä esimerkiksi pesuvadin päällä.
2. Levän seassa piileskelevät eläimet putoavat vatiin.
3. Laske kuinka monta yksilöä kutakin eri eläinlajia haurussa elelee.
4. Lähetä tulokset tutkijoille sähköpostilla osoitteeseen rakkoleva@abo.fi tai tekstiviestillä tai whatsappilla numeroon +358 44 973 9156.
5. Mainitse myös tutkimuspaikka ja tutkitun rakkolevän koko.