Uutiset

Italia kitkee homofobiaa lainsäädännöllä

SELMA PAAVOLA

Homofobinen hyökkäys Pescarassa, 25-vuotias joutui sairaalaan murtuneen leuan vuoksi. Homofobinen hyökkäys Roomassa, kumppaniaan suudellut hakattiin. Italian mediassa uutisoidaan keskimäärin joka kolmas päivä seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustajaan kohdistuvasta syrjinnästä tai väkivallasta.

– Tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. EU:n perusoikeusviraston raportin mukaan 32 prosenttia italialaisista hlbt-ihmisistä oli kokenut häirintää viimeisen vuoden aikana ja kahdeksan prosenttia fyysistä väkivaltaa viiden vuoden aikana. Vain yksi kuudesta oli tehnyt rikosilmoituksen, Italian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavan Arcigay-yhdistyksen pääsihteeri Gabriele Piazzoni kertoo.

Italian senaatin käsittelyyn on tulossa lakiesitys, joka koventaisi rangaistuksia, joita annetaan seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai vammaisuuden perusteella tapahtuvasta syrjinnästä ja väkivallanteoista. Lakiesitys sai edustajainhuoneen hyväksynnän marraskuussa, mutta sen kulku senaatissa on viivästynyt erityisesti Lega-puolueen vastustuksen vuoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä hetkellä laki rankaisee ankarammin viharikoksista, jotka perustuvat etniseen taustaan tai uskontoon.

EU-raportin mukaan kuusi kymmenestä seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustajasta pidättäytyy Italiassa julkisista hellyydenosoituksista ja 30 prosenttia välttää tiettyjä paikkoja häirinnän pelossa. Alle 40 prosenttia ilmaisee seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiään avoimesti.

Lakiesitys edellyttää, että Italiaan luodaan kansallinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien päivä, jota vietettäisiin 17. toukokuuta myös kouluissa. Lisäksi se velvoittaisi tilastoimaan kaikki syrjintätapaukset kolmen vuoden välein.

– Italiassa on laajasti hyväksytty ajatus, että rasismi ei ole ok. Mutta osa ajattelee yhä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä voi kohdella eri tavoin kuin muita ihmisiä, Piazzoni sanoo.

Piazzonin mukaan katolinen kirkko pyrkii muuttamaan lakiesitystä mieleisekseen. Hänen mukaansa sisällöllisesti tyhjä laki olisi kuitenkin vaarallisempi kuin se, ettei sitä hyväksyttäisi lainkaan.

– Se tarkoittaisi, että kansalaiset ja poliitikot ajattelisivat asian olevan hoidossa ja pyyhkisivät sen mielestään.

Roomassa kotinsa terassilla kahvia hörppivä Andrea Conte kertoo olevansa onnekas, sillä hän ei ole koskaan kokenut syrjintää seksuaalisen suuntautumisensa takia.

– Julkiset hellyydenosoitukset eivät kuulu tyyliini, mutta minusta ja kumppanistani näkee kyllä, että olemme pariskunta, Conte kertoo.

Oman seksuaalisen suuntautumisen hyväksyminen oli Conten mukaan vaikeampaa hänelle itselleen kuin muille.

– Kun kerroin homoseksuaalisuudestani 20-vuotiaana, olin valmistellut pitkän puheen Shakespeare-sitaatteineen. Mutta liberaalit vanhempani hyväksyivät asian heti, samoin ystäväni.

Conten mielestä syrjinnän kokemukset liittyvät Italiassa vahvasti kasvuympäristöön. Esimerkiksi mielikuva konservatiivisesta etelä-Italiasta ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Etelässä on ollut useita avoimesti homoseksuaaleja aluejohtajia. Pohjois-Italiasta sen sijaan mieleeni ei tule yhtäkään.