Koronarajoitukset

Vakavillakin korona-alueilla saa järjestää isoja ulkotilaisuuksia erityisjärjestelyin

Roni Rekomaa
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:n tiedotustilaisuudessa
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:n tiedotustilaisuudessa

Sosiaali- ja terveysministeriö höllää yleisötilaisuuksien järjestämiseen liittyviä rajoituksia.

Päivitetyn ohjeen mukaan koronaepidemian leviämisvaiheen alueilla saa ulkotiloissa järjestää korkeintaan 50:n ja sisätiloissa korkeintaan 10 osallistujan tapahtumia.

Ulkotiloissa isojenkin tapahtumien järjestäminen on kuitenkin mahdollista yleisöä jakamalla ja turvaväliohjeista huolehtimalla. Sisätilojen tilaisuuksien osallistujamäärän nostamista on tarkoitus tarkastella uudelleen heti kesäkuun alussa.

– Ulkotiloissa voidaan 50 henkilön tilaisuuksia järjestää, ja näillä erityisjärjestelyillä, joista lohkominen on yksi esimerkki ja varsin tyypillinen esimerkki, voidaan huomattavastikin suurempia tapahtumia tulevaisuudessa ja tästä eteenpäin järjestää, johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi keskiviikkona.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leviämisvaiheessa ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime viikolla päivittämän koonnin mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta- ja Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä kolme kuntaa Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

Kiuru: Tehokkaat toimet yhä perusteltuja

Pohjolan mukaan kiihtymisvaiheen alueilla numeromääräisiä rajoituksia tapahtumien osallistujamääriksi ei enää ole. Yleisötilaisuuksissa kuitenkin painotetaan lähikontaktien välttämistä.

– Silloin kun tapahtumat ylittävät 10 henkilöä sisätiloissa tai 50 henkilöä ulkotiloissa, tapahtumanjärjestäjän on laadittava suunnitelma siitä, millä tavalla lähikontaktien välttäminen pystytään toteuttamaan, Pohjola sanoi.

Kiihtymisvaiheessa ovat Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Pirkanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit sekä yksi kunta Satakunnan sairaanhoitopiiristä. Näillä alueilla myös luovutaan laajasta etäopetuksesta.

Muut alueet eli hieman yli puolet Suomen sairaanhoitopiireistä ovat epidemian perustasolla. Perustason alueilla yleisötilaisuuksia ei rajoiteta erikseen ja velvollisuus välttää lähikontakteja poistuu, mutta riittäviin etäisyyksiin kannustetaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kuitenkin kehotti tarkkuuteen esimerkiksi virusmuunnosten vuoksi.

– On edelleen perusteltua, että alueilla pidetään yllä tehokkaita ja kattavia keinoja tartuntojen estämiseksi. Näin luodaan nykyistä paremmat edellytykset yhteiskunnan avaamiselle kesän aikana, Kiuru sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa.

– Hyvää tilanteessa on kuitenkin se, että tietä takaisin normaaliin rakentaa rokotekattavuus, joka kasvaa päivä päivältä, hän myös sanoi.

Epidemiavaiheen kriteereissä aiotaan vahvemmin ottaa huomioon koronarokotusten eteneminen sekä se, miten tautitapausten jäljitys sujuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fakta

Tämä on tautitilanne eri sairaanhoitopiireissä

Koronatilanne vaihtelee eri puolilla maata ja tilanne voi muuttua nopeasti. THL:n tiedot ovat 19.5. tilanteesta:

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri: Leviämisvaihe

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri: Kiihtymisvaihe

Kymenlaakson sairaanhoitopiiri: Kiihtymisvaihe

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri: Leviämisvaihe

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri: Leviämisvaihe

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: Leviämisvaihe

Satakunnan sairaanhoitopiiri: Perustaso (leviämisvaihe Eura, Eurajoki ja Nakkila; kiihtymisvaihe Kokemäki)

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Kiihtymisvaihe

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Perustaso

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: Perustaso

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: Leviämisvaihe

Vaasan sairaanhoitopiiri: Perustaso

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri: Perustaso

Itä-Savon sairaanhoitopiiri: Perustaso

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri: Perustaso

Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri: Perustaso

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: Perustaso

Kainuun sairaanhoitopiiri: Perustaso

Lapin sairaanhoitopiiri: Perustaso

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri: Kiihtymisvaihe

Ahvenanmaa: Perustaso