Miten Suomi aikoo käyttää osuutensa EU:n elpymispaketista? Kestävän kasvun ohjelma julkistettiin
Suomen kestävän kasvun ohjelma julkistetaan keskiviikkona. Osana sitä kerrotaan, miten Suomi aikoo käyttää EU:n elpymispaketista saamansa rahat. Suunnitelmaan ei tullut jatkovalmistelussa merkittäviä sisällöllisiä muutoksia maaliskuussa toimitetusta alustavasta suunnitelmasta.
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) ministerityöryhmä esittelee tiedotustilaisuudessa Suomen lopullisen elpymis- ja palautumissuunnitelman.
Tiedotustilaisuus alkoi kello 16.
– Ohjelmaa on valmisteltu noin kahdeksan kuukauden ajan, ja tuloksena on 500 sivun hyvin yksityiskohtainen ohjelma, Vanhanen kertoo tilaisuudessa.
Esitys sisältää 238 miljoonaa euroa rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelmaan. Valtiovarainministeriön arvion mukaan Suomen bruttokansantuote voi olla vuonna 2026 0,3 prosenttia parempi kuin ilman kestävän kasvun ohjelmaa. Pitkällä aikavälillä ohjelman arvioidaan voivan kasvattaa BKT:ta enimmillään 0,8 prosenttia.
Työryhmän mukaan Suomen kestävän kasvun ohjelma muun muassa vähentää päästöjä vauhdittamalla investointeja sekä tutkimus- ja kehitystoimintaa, nopeuttaa kestävää talouskasvua, luo mahdollisuuksia talouskasvulle pitkällä aikavälillä, nopeuttaa hoitoonpääsyä ja tukee työllisyyttä edistäviä uudistuksia.
Puolet rahoituksesta edistää vihreää siirtymää ja noin neljännes digitalisaatiota. Ohjelma sisältää rahoitusta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan noin 700 miljoonaa euroa.
– Suunnitelma on tasapainoinen yhdistelmä uudistuksia ja investointeja, jotka tukevat talouden kestävää kasvua ja korjaavat koronan aiheuttamia haittoja, Vanhanen toteaa.
Rahoituksen pääpaino on vuosissa 2022 ja 2023. Nyt ensimmäisinä rahoitusta saavat muun muassa öljylämmityksestä luopuminen ja sähköautojen latausinfra, rautatieliikenteen digitalisointi, tutkimus ja kehittäminen sekä digitaaliset sote-palvelut.
Hallitus antaa huomenna eduskunnalle esityksen vuoden kolmanneksi lisätalousarvioiksi, joka aloittaa Suomen kestävän kasvun ohjelman toimeenpanon.
Rahoitus jakautuu neljän pilarin mukaan
Vihreä siirtymä 48,5 miljoonaa euroa
Digitalisaatio 9,5 miljoonaa euroa
Työllisyys ja osaaminen 134,9 miljoonaa euroa
Sosiaali- ja terveyspalvelut 45 miljoonaa euroa.