Finlayson, Vallila ja Makia saavat yhteisen omistajan – tekstiilialan kasvu on voimistunut alkuvuoden aikana
Kotimaiset tekstiilibrändit Finlayson, sen tytäryhtiö Reino & Aino, Vallila ja Makia siirtyvät uuden emoyhtiö Manna & Co:n omistukseen. Myös viidennes Sastasta siirtyy samaan konserniin.
Tänä vuonna perustetun design-alan brändiyhtiön tarkoituksena on mahdollistaa kotimaisten brändien kasvu ja kehitys. Konsernin yritykset jatkavat erillisinä yhtiöinä.
Manna & Co -konserniin siirtyvien yhtiöiden keskeiset osakkaat jatkavat emoyhtiön omistajina. Järjestely toteutetaan osin osakevaihdolla.
Järjestely on Suomessa design-alalla merkittävimmästä päästä. Yhteisellä omistuksella haetaan osapuolten mukaan synergioita ja suuruuden voimaa, minkä lisäksi järjestely luo mahdollisuuksia brändien kansainvälistymiselle.
– Järjestelyn myötä pystymme kiihdyttämään brändien kasvua ja kehitystyötä aivan uudella voimalla. Käytännössä tämä tarkoittaa synergioita esimerkiksi tuotesuunnittelussa, valikoituja askeleita brändien kansainvälisessä laajentumisessa sekä uudenlaisten jakelukanavamallien luomista yhdessä kumppaneiden kanssa, Manna & Co:n ja Finlaysonin hallituksen puheenjohtaja Risto Voutilainen sanoo tiedotteessa.
Suomen Tekstiili & muoti julkisti tiistaina oman katsauksensa, jonka mukaan tekstiilialan kasvu voimistui alkuvuodesta. Sen mukaan tekstiiliyritykset ovat olleet hyvässä kasvun vauhdissa, ja valmistuksen ja valmistuttamisen liikevaihto kasvoi 20 prosenttia tammi-maaliskuussa.
Vaatteita valmistavilla ja valmistuttavilla yrityksillä sen sijaan on ollut vaikeampaa. Erityisen suurissa vaikeuksissa on vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskauppa.
Suomen Tekstiili & muoti kertoo katsauksessaan, että tekstiilialan yritysten liikevaihto lähti reippaaseen kasvuun jo viime syksynä.
– Korona-aika on kohdellut erityyppisiä yrityksiä eri tavoin. Tekstiiliyritysten vahva kasvu on erittäin ilahduttavaa. Vaateyritysten tilanteeseen sen sijaan liittyy vielä paljon epävarmuutta. Vaatteiden vähittäiskauppa ei ole edelleenkään noussut korona-ahdingostaan, Suomen Tekstiili & muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski toteaa tiedotteessa.
Tekstiilejä valmistavien ja valmistuttavien yritysten menestystä selittää yhdistyksen mukaan moni tekijä.
Vuosi sitten osa tekstiilialan yrityksistä ryhtyi esimerkiksi valmistamaan pandemiaan liittyviä suojavarusteita ja niiden materiaaleja, ja osa on tehnyt merkittävää tuotekehitystä.
Myös sisustustekstiilit ovat teheet kauppansa, kun kotona vietetty aika on lisääntynyt.