Valko-Venäjä

Ministeriö sanoi valkovenäläisen oppositioaktivistin olevan pidätyskeskuksessa – äiti oli saanut tietoja poikansa joutumisesta sairaalaan

AFP
Ryanairin kone Minskin lentokentällä sunnuntaina.
Ryanairin kone Minskin lentokentällä sunnuntaina.

Valtion tukema lentokonekaappaus tai merirosvousta ilmaliikenteessä. Ryanairin lennon pakottaminen Minskiin Valko-Venäjän ilmatilassa oli niin poikkeuksellinen tapahtuma, ettei sen kuvaamiseen tahtonut löytyä maanantaina sopivia sanoja.

Päivä tapahtuneen jälkeen ilmassa oli paljon kysymyksiä. Varmaa oli se, että lennolla Kreikasta Liettuaan ollut oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh ja hänen venäläinen tyttöystävänsä Sofia Sapega olivat jääneet matkan varrelle.

Valko-Venäjän sisäministeriö kertoi maanantai-iltana, että Pratasevitsh on pidätyskeskuksessa Minskissä. Se kiisti Pratasevitshin äidin aiemmin saamat tiedot, joiden mukaan hänen poikansa olisi sairaalassa kriittisessä tilassa sydänongelmien vuoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valko-Venäjä julkaisi tv-kanavillaan myös videon, jossa piestyn oloinen Pratasevitsh muun muassa tunnustaa syyllisyytensä luvattomien mielenosoitusten organisointiin ja kiistää, että hänellä olisi terveysongelmia. Videollakin näkyvistä ruhjeistaan huolimatta hän sanoo Valko-Venäjän viranomaisten kohdelleen häntä hyvin.

Pratasevitshin naisystävä viestitti aiemmin maanantaina äidilleen olevansa pidätyskeskuksessa Minskissä.

Koneen lopullisessa määränpäässä Vilnassa Liettuan poliisi tutki konetta ja kuulusteli matkustajia sekä miehistön jäseniä. Syyttäjän mukaan lennolla oli ollut Ateenasta lähdettäessä 126 matkustajaa, mutta perille saapui vain 121. Pratasevitshin ja tämän naisystävän lisäksi koneesta poistui siis Minskissä myös kolme muuta ihmistä.

Ilmavoimien komentaja: Kapteeni valitsi Minskin

Ryanairin toimitusjohtaja Michael O'Leary sanoi Irlannin radion haastattelussa, että yhtiön käsityksen mukaan koneesta poistuneet olivat Valko-Venäjän tiedustelupalvelun KGB:n agentteja, jotka olivat osallistuneet välikohtauksen järjestämiseen. Toisten tietojen mukaan kolmikko oli Venäjän kansalaisia.

Valko-Venäjä kiisti maanantaina syytöksen koneen kaappaamisesta ja vakuutti toimineensa kansainvälisten määräysten mukaisesti. Viranomaisten mukaan Ryanairin koneen miehistö teki päätöksen laskeutua Minskiin eikä sitä painostettu.

Valko-Venäjän valtiollisten medioiden mukaan maata johtava Aljaksandr Lukashenka oli itse määrännyt Mig-29-hävittäjän saattamaan matkustajakonetta. Ilmavoimien komentajan mukaan Ryanairin kapteeni olisi voinut lentää myös muualle, mutta valitsi Minskin.

Liikenneministeriön edustaja luki myöhemmin lehdistötilaisuudessa viestin, jonka mukaan palestiinalaisjärjestö Hamas olisi uhannut lentoa pommilla. Hamas kiisti lähettäneensä mitään pommiuhkausta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Länsimaiden tuomitessa tapahtuneen Valko-Venäjän tueksi jäi perinteinen liittolainen Venäjä. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Valko-Venäjä oli toiminut tilanteesta järkevästi ja kohtuullisesti. Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova puolestaan kauhisteli tapahtunutta kauhistelevien länsimaiden kaksinaismoralismia.

Tshinanouskaja samalla lennolla viikko sitten

Valko-Venäjän ja Venäjän selvityksiä tapahtuneesta ei pidetty lännessä uskottavina. MTV:n haastatteleman presidentti Sauli Niinistön mukaan tuntui siltä, että päämääränä oli ollut Pratasevitshin pidättäminen. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) oli STT:n haastattelussa samalla kannalla.

Liettuassa maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja vaati videoviestissään ulkomaailmaa eristämään Valko-Venäjän poliittisesti ja taloudellisesti.

– Lausuntojen aika on ohi, hän sanoi.

Tsihanouskaja kertoi olleensa itse samalla lennolla Ateenasta Vilnaan viikkoa aikaisemmin. Hän palasi vierailulta Kreikkaan, jota opposition Nexta-uutiskanavan perustaja ja aiempi päätoimittaja Pratasevitsh oli seuraamassa valokuvaajana.

EU aikoo estää valkovenäläisten lentoyhtiöiden pääsyn EU:n ilmatilaan

Brysselissä EU-huippukokouksessa päästiin illalla sopuun siitä, miten EU-maat vastaavat yhdessä Valko-Venäjän sunnuntaisiin toimiin. EU-maiden johtajat tuomitsevat Valko-Venäjän toimet ja vaativat oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitshin sekä tämän naisystävän Sofija Sapegan vapauttamista.

Tulossa on myös uusia Valko-Venäjän vastaisia pakotteita.

Lisäksi johtajat pyytävät EU:n neuvostoa valmistelemaan kiellon, jolla estettäisiin valkovenäläisten lentoyhtiöiden pääsy EU:n ilmatilaan. Valkovenäläisiä lentoyhtiöitä kiellettäisiin myös laskeutumasta EU-kentille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä kehotetaan välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Luitko jo nämä?