Huumausaineet

Jätevesitutkimus paljastaa: Koronapandemia vähensi bilehuumeiden käyttöä, mutta amfetamiinin käyttö jatkaa kasvuaan

LENNART HOLMBERG
Jätevesien huumejäämiä koskevassa THL:n tutkimuksessa havaittiin, että korona-aika on vähentänyt esimerkiksi kokaiinin ja ekstaasin käyttöä.
Jätevesien huumejäämiä koskevassa THL:n tutkimuksessa havaittiin, että korona-aika on vähentänyt esimerkiksi kokaiinin ja ekstaasin käyttöä.

Jätevesitutkimukset osoittavat, että amfetamiinin käyttö on Suomessa edelleen lisääntynyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisoima tutkimus osoittaa, että amfetamiinia käytetään laajasti koko maassa, ja käyttö on jatkanut kasvuaan etenkin pääkaupunkiseudulla.

Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin maaliskuussa mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät. Huumetta käytettiin viime vuoden keväällä Suomessa edelleen enemmän kuin useissa muissa Euroopan maissa.

Turussa amfetamiinin käytössä ei näkynyt selkeää nousevaa trendiä, toisin kuin esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

Amfetamiinin käytön voimakas kasvu heijastelee myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä. Huumerattijuopumusten määrä seuraa jätevesiseurannassa havaittuja huumeiden käyttömääriä Suomessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koronapandemia näkyy myös bilehuumeiden käytön vähentymisenä.

– Kokaiinin käyttö on tasaantunut ja ekstaasin käyttö jopa vähentynyt koronarajoitusten aikana useissa tutkimuskaupungeissa. Tähän ovat mahdollisesti vaikuttaneet paitsi huumeiden saatavuus, myös kokoontumisrajoitukset sekä iltaelämää koskevat rajoitukset, kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää sanoo THL:n tiedotteessa.

Useissa kaupungeissa havaittiin lievää kokaiinin käyttömäärän laskua vuoden takaisista huippulukemista.

Vuodesta 2012 sen käyttö on kuitenkin moninkertaistunut erityisesti eteläisessä Suomessa.

Ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta myös sen käyttö on vähentynyt.

Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa hyvin vähän, ja sen käyttö on laskenut selvästi vuosista 2016 ja 2017. Yleisintä Suomessa käytettävää niin sanottua uutta huumetta, alfa-PVP:tä, todetaan jätevesitutkimuksissa säännöllisesti vain pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä.

Vuosia jatkunut seuranta osoittaa, että huumetilanteen kehittymisessä on Suomessa selkeitä alueellisia eroja. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja lähialueiden erilaisten huumeiden yhteenlaskettu käyttö on moninkertaistunut seurannan alusta. Samalla esimerkiksi Turun seudulla käyttömäärien kasvu on ollut vähäisempää.

Jätevesitutkimuksia on tehty vuodesta 2012. Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaistuneet tutkimuksen alkuvuosista. Suomessa huumausainemääriä raportoitiin kaikkiaan 27 kaupungin jätevesistä. THL vastaa Suomen osuuden raportoinnista Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen (EMCDDA) kansainvälisessä vertailussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​