Turku

Mikä huume tappaa nuoria Turussa? – Viisi kuollut kolmessa viikossa, poliisi tahtoo vaarallisen aineen pois katukaupasta

TS-ARKISTO/MARTTIINA SAIRANEN

Turussa on kuollut huhtikuussa yhteensä viisi parikymppistä miestä myrkytykseen. Poliisin mukaan kaikki kuolemat liittyvät alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden yliannostukseen tai yhteisvaikutukseen.

– Kaikki kuolemantapaukset ovat tapahtuneet kolmen viikon sisällä samanikäisten nuorten keskuudessa, kertoo Turun sanomille rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisista.

– Lyhyessä ajassa tapahtuneiden huumekuolemien määrä on poikkeuksellisen suuri, sillä tavallisesti alueella niitä tapahtuu muutamia kymmeniä koko vuoden aikana.

Kuolemat ovat tapahtuneet yksityisasunnoissa eri puolilla Turkua.

Poliisin mukaan huhtikuussa tapahtuneet nuorten huumekuolemat eivät todennäköisesti liity suoraan toisiinsa. Yhdistävänä tekijänä tapauksissa on kuitenkin päihteiden sekakäyttö.

– Osassa kuolemista on viitteitä Ksalol-nimisen lääkeaineen käytöstä, Riiali sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ksalolin vaikuttava aine on bentsodiatsepiineihin kuuluva alpratsolaami, joka luokitellaan Suomessa huumausaineeksi. Ksalol on rauhoittava lääke, jota ei myydä suomalaisissa apteekeissa.

Poliisin mukaan katukaupassa myytävän Ksalolin epäillään aiheuttaneen kuolemia ja sairaalahoitojaksoja Suomessa kevään aikana.

Poliisi selvittää nyt paljastuneita huumekuolemia normaalina kuolemansyytutkintana.

Riiali kertoo, että poliisi on kiirehtinyt kuolonuhrien oikeustieteellisiä ruumiinavauksia ja kemiallisia tutkimuksia päästäkseen nuorten joukossa leviävän vaarallisen huumausaineen jäljille.

A-klinikkasäätiö on varoittanut äskettäin katukaupassa myytävistä rauhoittavista lääkkeistä, joita on mahdollisesti terästetty fentanyylillä. Ksalolin lisäksi fentanyyliä olisi lisätty muihinkin alpratsolaamia sisältäviin, katukaupassa laittomasti myytäviin lääkkeisiin.

Suomessa alpratsolaamia myydään apteekeissa tuotenimillä Alprazolam, Alprox ja Xanor. Samoja lääkkeitä on kaupan myös laittomilla markkinoilla.

Koska ruumiinavausten tulokset eivät ole vielä saatavilla, poliisi ei osaa sanoa, liittyvätkö Turun huumekuolemat Ksaloliin tai muihin alpratsolaamia sisältäviin lääkkeisiin ja fentanyyliin.

Fentanyyli on erittäin voimakas opioidi, jota käytetään pitkäaikaisten sairauksien, kuten syövän, kipujen hoitoon.

Aine on noin 50–100 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini. Tappava annos onkin äärimmäisen pieni.

Turun Sanomien tietojen mukaan Ksalolia salakuljetetaan tällä hetkellä Suomeen merkittäviä määriä. Poliisi varoittaakin huumeidenkäyttäjiä luottamasta siihen, että lääkettä myydään Suomessa katukaupassa tehdasvalmisteisilta näyttävinä levyinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos Ksaloliin on lisätty esimerkiksi fentanyyliä, lääkkeen on täytynyt kulkea jotakin muuta kuin laillista kautta, Riiali sanoo.

– Näin ollen sen vaikutus voi olla mitä tahansa, esimerkiksi kuolema.

Lähtökohtaisesti huumeiden tai huumelääkkeiden tarkoitus ei ole tappaa käyttäjiä, sillä huumemyyjät tarvitsevat ostajia bisneksen pyörittämiseen.

– Ensisijaisesti tällaisten aineiden lisäämisellä haetaan lisävaikutusta, sillä käyttäjien toleranssi kasvaa ajan myötä.

Poliisin mukaan herkästi huumekuolemia aiheuttavan laittoman aineen myyjää voidaan epäillä kuolemantuottamuksesta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Herkästi kuoleman aiheuttavan laittoman huume tai huumelääke saattaa johtaa rikostutkintaan, jossa myyjää tai valmistajaa epäillään kuolemantuottamuksesta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Poliisi vetoaa nyt kaikkiin asiasta jotakin tietäviin, jotta hengenvaarallinen aine saataisiin pois katukaupasta.

– Pyydämme ihmisiä kertomaan kaikki tietonsa asiasta poliisille, jotta vältyttäisiin uusilta, turhilta huumekuolemilta, Riiali sanoo.

Juttua täydennetty kello 10.57 poliisin haastattelulla. Juttua korjattu kello 15.53, varoituksen fentanyylillä terästetyistä lääkkeistä on antanut A-klinikkasäätiö, ei A-klinikka, kuten jutussa ensin kerrottiin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Zädäm
Onko kuoleminenkin laitonta?
Nuoret haluavat kokeiluillaan muutoksen epätietoisuuden luomaan ahdistukseensa, ja melkein kaikki kemikaalit käyvät, jollei pääse heti Linnanmäen vuoristorataan tai Kummitusjunaan. Nuoret ovat kärsineet pandemiasta eniten, eikä tällaisia kuolleisuuslukuja huumeisiin nähty vaarien aikana ennen 1970_lukua, jolloin kuoltiin kaksikymppisinä yleisimmin Tukholmassa heroiiniin.
Turun katukuvassa ei nähdä tyypillisiä "narkomaaneja", vaan joko keski-ikäisiä sekakäyttäjiä eli 1960-l termein "tenuremmiä", tai sitten nuorten toivojemme tavalla tai toisella hankkimiensa rauhoittavien (isoäidin lääkekaapista?) ja etanolin (vaarin varastosta?) käytön seurauksena pissa housuissa olevia tyttöjä tai hölmöileviä, älyynsä nähden liian suuria poikia. Kaikkien pitäisi nauttia sairaannhoidon akuuttipalveluja nuorisopsykiatrian polilla tai osastolla, mutta siellä kuulemma maataan jo käytävillä, kun pappoja ja mammoja ahdistaa "siviilissäkin" - jos ei Covid19, niin maski ja eristyneisyys. Nuorilla "menee lujaa" ja jotenkin sitä sitten aina ilmennetään. Kyllä Turkuun narkomaanit kai kuuluu siinä missä Saloon, Raumalle tai Kuopioonkin. Jäitä pipoon ja karvahattuun: myös aikuisille on (jos on) tarjolla ammattiapua. Tai muussa tapauksessa turpa kiinni, jos ei kysytä mitään. Tervetuloa lujakätisen ja yhä vanhuusiälläkin nopean isoisän "vartaanotolle" - molemminpuolisin vaitioloin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Onko kuoleminenkin laitonta?
Aina joku jollain sekoittaa päänsä, sitä ei pysty mitenkään estämään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
VarmaNiuho
Vast: Onko kuoleminenkin laitonta?
Pohdinnoissasi on perää, mutta olen sitä mieltä,ettei näiden pöhnänuorten oikea paikka ole ainakaan ensialkuun nuorisopsykiatrian osastolla, vaan vierotusyksikössä, jossa on oikeudet ratsata taskut ja reput ja ottaa kännykät lukon taa talteen vieroituksen ajaksi.Ne saa käyttöön vain aivan polttavasta syystä, ei kilauttaakseen kaverille, että toisi paikan nurkalle uudet annokset mömmöjä. Vieroituksen jälkeen vasta voidaan arvioida, mikä on psyykkinen tilanne ja mitä muuta apua mahdollisesti tarvitaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.