Otkes Hangon veneturmasta: Yleisötapahtumien suunnittelua ja järjestelyä parannettava
Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) toteaa, että yleisötapahtumien suunnittelua ja järjestelyä on parannettava. Otkes julkaisi tänään raporttinsa Hangon veneturmasta, jossa kuoli 12-vuotias Turun seudulta kotoisin oleva lapsi ja loukkaantui kaksi aikuista viime elokuussa.
Hangon onnettomuus tapahtui, kun nopeusmittausajoon osallistunut vene lähti kovassa vauhdissa kuljettajan hallinnasta ja ajautui katsojaveneiden joukkoon. Otkesin tutkinnanjohtaja Kai Valonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että kyseessä ei ollut minkään veneluokan kilpailu, joten tapahtumaa eivät koskeneet kilpaveneilyn lajisäännöt.
Hangon sataman edustalla tapahtunut nopeusmittausajo oli viime vuonna yksi osa vuodesta 2006 järjestettyä Poker Run -tapahtumaa.
Vastaavien tapahtumien turvallisuuden parantamiseksi Otkes nostaa esiin huolellisen etukäteissuunnittelun ja varautumisen. Otkes uskoo, että tämäntyyppisiä tapahtumia on mahdollisuus järjestää turvallisesti.
– Tapahtuman järjestäjältä vaaditaan asiakirjoja sen asianmukaisesta suunnittelusta, toteaa Otkesin johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi.
Nurmen mukaan tapahtumalla oli turvallisuussuunnitelma, mutta siinä ei käsitelty ollenkaan veneillä ajamista.
Ajorataa ei ollut merkitty, eikä sen turvaetäisyyttä yleisöön ollut pohdittu.
– Kohtalaisen täydellisesti on epäonnistuttu tapahtuman riskiarvioinnissa, sanoo Nurmi.
Vene lähti hallinnasta, kun se osui peräaaltoon
Otkesin mukaan tapahtumat ovat saaneet alkunsa, kun läheltä maaliviivaa liikkeelle lähtenyt vene on jättänyt jälkeensä niin sanotun peräaallon. Samanaikaisesti leveä kaksirunkoinen katamaraanivene on lähestynyt maalialuetta kovalla vauhdilla.
Peräaallon jättänyt vene oli vasta matkalla lähtöalueelle, minne sen oli tarkoitus kiertää kauempaa. Onnettomuus ja siihen johtaneet tapahtumat kestivät noin minuutin.
Noin 150 metrin päässä maaliviivasta katamaraanivene on osunut peräaaltoon. Kuljettaja menetti veneen hallinnan ja vene ajautui päin pohjoispuolen katsojaveneitä törmäten yhteen.
Katamaraaniveneessä oli käsikäyttöinen kaasu, joka jää päälle, jos kuljettaja menettää veneen hallinnan. Törmäystilanteessa veneen nopeus oli laskenut 100 solmusta noin 40 solmuun. Valosen mukaan 40 solmua on noin 70 kilometriä tunnissa.
Veneessä oli kaksi 350-hevosvoimaista moottoria, joissa oli vaihdetut suojakopat, eli veneen ulkonäkö ei kerro sen tehosta. Valonen korostaa, että tämänkaltainen vene on tarkoitettu ihan normaaliin vesiliikenteeseen.
– Moottoriohjausyksikköjä ei ollut vaihdettu, mitä sosiaalisen median keskusteluissa on epäilty, kertoo Valonen.
Törmäyksessä kilpavene osui huviveneen kylkeen viistosti. Törmäyksen kohteena ollut huvivene oli avonainen, kohtuullisen iso kumivene. Törmäyksen jäljiltä vene kellui, mutta sen pinnassa näkyi isoja jälkiä ja murtumia.
Vaatimukset hämmentävät järjestäjiä
Nurmen mukaan tapahtumien järjestäjiltä vaaditaan monipuolista osaamista niiden suunnittelusta ja järjestelystä.
Vaatimuksia tulee Otkesin mukaan liikaa eri suunnilta, eivätkä viranomaisetkaan tunne kunnolla toistensa valvontamenettelyjä ja vaatimuksia järjestäjille. Vaatimukset ovat myös tarpeettoman monimutkaiset ja päällekkäiset, mikä voi viedä huomion pois olennaisesta.
– Ohjeet enemmän hämmentävät järjestäjiä, kuin ohjaavat oikeaan suuntaan, sanoo Nurmi.
Toinen riski on, että turvallisuussuunnitelma kopioidaan suoraan edellisen vuoden turvallisuussuunnitelmasta.
– Tässä oli havaittavissa, että sama paperi oli ollut käytössä kauan. Turvallisuussuunnitelmassa oli numeroita, jotka olivat poistuneet käytöstä kymmenen vuotta sitten. Nämä virheet eivät muuta onnettomuutta, mutta ne osoittavat, että ajatus ei ole ollut mukana, sanoo Valonen.
Nurmi korostaa, että myös turvallisuusviranomaisten pitäisi olla tarkkana, ettei mitä tahansa papereita hyväksytä.
Ennen viime vuotta Poker Run -tapahtumaa oli järjestetty monta vuotta ilman onnettomuuksia. Suomenlahden merivartiosto ja Suomen meripelastusseura olivat mukana tapahtumassa. Otkesin mukaan niiden toiminta oli asianmukaista.
Veneille asetetut tekniset vaatimukset ovat varsin sallivat
Otkesin mukaan vesiliikennelain uudistuksissa, turvallisuusstrategiassa ja muissa tulevissa ratkaisuissa on otettava huomioon entistä nopeammat veneet.
Nopeiden veneiden määrä on kasvussa. Valosen mukaan saatavilla on yhä tehokkaampia moottoreita.
– Ei ole kauaa, kun 200 hevosvoimainen perämoottori oli isoimpia, mitä oli saatavilla, mutta nykyään on jopa 400- ja 600-hevosvoimaisia, sanoo Valonen.
Vesiliikenteessä tilannenopeus pitää asettaa tilanteeseen sopivaksi, mutta varsinaisia nopeusrajoituksia on lähinnä satamien lähellä ja salmissa.
Valosen mukaan vaatimukset kuljettajalle on varsin vähäiset. Vaatimuksissa korostetaan päällikön vastuuta, mutta se perustuu paljolti omaan harkintaan.
Vesiliikennelain mukaan päälliköllä tulee olla veneen kuljettamiseen tarvittavat tiedot ja taidot. Rekisteröitävää moottorikäyttöistä vesikulkuneuvoa saa ohjailla tai hallita vain henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta. Erityisen vaaraa aiheuttavan vesikulkuneuvon päällikön tulee olla 18-vuotias. Venettä ei saa kuljettaa yli 1,0 promillen humalassa.
Myös poliisi tutkii Hangon onnettomuutta. Nopeusajossa olleen veneen kuljettajaa ja hetkeä ennen onnettomuutta nopeusajoväylälle ajaneen veneen kuljettajaa epäillään kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
Neljää tapahtuman järjestäjää epäillään kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta.