Kiusaaminen verkossa on nuorille surullista arkipäivää: nimittelyä, loukkaavien kuvien ja huhujen levittelyä sekä vakavaa häirintää
Mannerheimin lastensuojeluliiton toteuttamasta kyselystä käy ilmi internetin karut puolet nuorten maailmassa.
Viime syksynä tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä 1 123 nuorta.
Puolet kyselyn 12–17-vuotiaista vastaajista kertoi joutuneensa nettikiusaamisen kohteeksi ainakin kerran. Valtaosa, yli 80 prosenttia kertoi nähneensä verkossa muihin kohdistuvaa kiusaamista.
Yleisimmin nuoret kertoivat kärsineensä ilkeistä kommenteista, nimittelystä tai haukkumisesta. Reilu viidennes nuorista kertoi kokemuksista, joissa nuoresta oli levitetty loukkaavia kuvia, videoita tai huhuja.
Kiusaamista oli tapahtunut pääsääntöisesti nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa TikTokissa, Youtubessa ja Snapchatissa. Häirintää tuli ilmi myös erilaisissa peliyhteisöissä.
– Vaikka kiusaamista netissä ei olisi osunut omalle kohdalle, moni nuori kokee muihin kohdistuvan kiusaamisen tai ulkopuolelle jäämisen ikävänä tai ahdistavana, MLL:n mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja kertoo tiedotteessa.
Kyselyn runsaista avovastauksista välittyy kuva monipuolisesta ilmiöstä, jonka seuraukset mietityttävät nuoria.
Vakavimmillaan kyse on tappo- ja raiskausuhkauksista sekä seksuaalisesta häirinnästä.
Vastauksista käy ilmi, että nuoret kohtaavat verkossa esimerkiksi tapauksia, joissa itseä vanhempi nuori tai tuntematon aikuinen otti alaikäiseen nuoreen yhteyttä seksuaalisessa mielessä ja lähetti itse tai pyysi nuorelta alastonkuvia.
Nuoret eivät kuitenkaan jääneet kiusaajien edessä toimettomiksi.
Yli puolet kyselyyn vastanneista uskoo, että omalla toiminnallaan voi vähentää häirintää ja loukkaavaa kohtelua. Vastaajista valtaosa oli sitä mieltä, että kiusaamistilanteessa jokaisen toiminnalla on merkitystä kiusaamisen lopettamiseksi.
Yleisin toimintatapa kiusaamisen kohteeksi joutuessa oli kiusaajan estäminen verkossa. Toiseksi yleisimpiä toimintatapoja oli pyytää kiusaajia lopettamaan ja kertoa asiasta kaverille. Viidennes nuorista ilmoitti asiasta verkkoalustan ylläpidolle ja toinen viidennes kertoi asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmalle tai opettajalle.
Nuorten vastauksissa tuli ilmi, että he kokevan tärkeäksi, että aikuiset suhtautuvat vakavasti sosiaalisessa mediassa ja netissä tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään. Nuoret toivovat, että heille kerrottaisiin koulussa enemmän nettikiusaamisesta ja sen seurauksista.
– Netti ei ole nuoren elämässä erillinen saareke, vaan kiinteässä yhteydessä sosiaalisiin suhteisiin, hyvinvointiin ja oman identiteetin rakentumiseen. Siksi netissä tapahtuvaa kiusaamista tai häirintää ei ole syytä vähätellä. Vanhempien ja muiden kasvattajien kannattaa olla myönteisen kiinnostunut nuoren somen ja netin käytöstä sekä pelaamisesta, Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluyhteistyön suunnittelija Paula Aalto sanoo tiedotteessa.