Kiusaaminen

Kiusaaminen verkossa on nuorille surullista arkipäivää: nimittelyä, loukkaavien kuvien ja huhujen levittelyä sekä vakavaa häirintää

JANE ILTANEN

Mannerheimin lastensuojeluliiton toteuttamasta kyselystä käy ilmi internetin karut puolet nuorten maailmassa.

Viime syksynä tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä 1 123 nuorta.

Puolet kyselyn 12–17-vuotiaista vastaajista kertoi joutuneensa nettikiusaamisen kohteeksi ainakin kerran. Valtaosa, yli 80 prosenttia kertoi nähneensä verkossa muihin kohdistuvaa kiusaamista.

Yleisimmin nuoret kertoivat kärsineensä ilkeistä kommenteista, nimittelystä tai haukkumisesta. Reilu viidennes nuorista kertoi kokemuksista, joissa nuoresta oli levitetty loukkaavia kuvia, videoita tai huhuja.

Kiusaamista oli tapahtunut pääsääntöisesti nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa TikTokissa, Youtubessa ja Snapchatissa. Häirintää tuli ilmi myös erilaisissa peliyhteisöissä.

– Vaikka kiusaamista netissä ei olisi osunut omalle kohdalle, moni nuori kokee muihin kohdistuvan kiusaamisen tai ulkopuolelle jäämisen ikävänä tai ahdistavana, MLL:n mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja kertoo tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kyselyn runsaista avovastauksista välittyy kuva monipuolisesta ilmiöstä, jonka seuraukset mietityttävät nuoria.

Vakavimmillaan kyse on tappo- ja raiskausuhkauksista sekä seksuaalisesta häirinnästä.

Vastauksista käy ilmi, että nuoret kohtaavat verkossa esimerkiksi tapauksia, joissa itseä vanhempi nuori tai tuntematon aikuinen otti alaikäiseen nuoreen yhteyttä seksuaalisessa mielessä ja lähetti itse tai pyysi nuorelta alastonkuvia.

Nuoret eivät kuitenkaan jääneet kiusaajien edessä toimettomiksi.

Yli puolet kyselyyn vastanneista uskoo, että omalla toiminnallaan voi vähentää häirintää ja loukkaavaa kohtelua. Vastaajista valtaosa oli sitä mieltä, että kiusaamistilanteessa jokaisen toiminnalla on merkitystä kiusaamisen lopettamiseksi.

Yleisin toimintatapa kiusaamisen kohteeksi joutuessa oli kiusaajan estäminen verkossa. Toiseksi yleisimpiä toimintatapoja oli pyytää kiusaajia lopettamaan ja kertoa asiasta kaverille. Viidennes nuorista ilmoitti asiasta verkkoalustan ylläpidolle ja toinen viidennes kertoi asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmalle tai opettajalle.

Nuorten vastauksissa tuli ilmi, että he kokevan tärkeäksi, että aikuiset suhtautuvat vakavasti sosiaalisessa mediassa ja netissä tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään. Nuoret toivovat, että heille kerrottaisiin koulussa enemmän nettikiusaamisesta ja sen seurauksista. 

– Netti ei ole nuoren elämässä erillinen saareke, vaan kiinteässä yhteydessä sosiaalisiin suhteisiin, hyvinvointiin ja oman identiteetin rakentumiseen. Siksi netissä tapahtuvaa kiusaamista tai häirintää ei ole syytä vähätellä. Vanhempien ja muiden kasvattajien kannattaa olla myönteisen kiinnostunut nuoren somen ja netin käytöstä sekä pelaamisesta, Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluyhteistyön suunnittelija Paula Aalto sanoo tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​