Sote

Varsinais-Suomessa valmistellaan sote-palveluiden digiklinikkaa

TATU LERTOLA
Varsinais-Suomeen julkisessa terveydenhuollossa valmistellaan yksityisiltä lääkäriasemilta tuttua etävastaanottoa.
Varsinais-Suomeen julkisessa terveydenhuollossa valmistellaan yksityisiltä lääkäriasemilta tuttua etävastaanottoa.

Varsinais-Suomessa valmistellaan sosiaali- ja terveyspalveluiden digiklinikkaa perustason palveluiden tueksi. Digiklinikka mahdollistaisi palveluiden saatavuuden virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin.

– Varsinais-Suomen digiklinikka on uniikki kansallisesti katsottuna. Vaikka etähoidon suhteen samankaltaisuutta löytyykin, ei ylikunnallista, keskitettyä palvelutuotantoa ole muualla Suomessa suunnitteilla, sanoo hankkeen projektipäällikkö Janne Mononen Turun kaupungilta.

Digitaalisen terveyspalvelun pystyttäminen on monimutkainen ja -vaiheinen prosessi. Tällä hetkellä asiantuntijoiden kanssa selvitetään sopimuspohjia teknisen toteutussuunnitelman mahdollistamiseksi ja tarkennetaan digiklinikan palvelukuvausta. Olemassa olevien järjestelmien ja rakenteiden kartoituksella hahmottuvat hankkeen yhtäläisyydet ja yhteistyö myös muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen liittyvien digihankkeiden kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensivaiheessa digiklinikan sähköisten työkalujen ja palvelutuotannon malli keskittyvät tiettyihin terveysongelmiin, joita voidaan hoitaa etäkontaktein ja -hoitomenetelmin.

Palvelutuotanto uudessa järjestelmässä tehtäisiin maakunnassa keskitetysti. Tämä mahdollistaisi sen, että myös alueen kunnissa kattavasti käytössä olevan sähköisen Omaolo-palvelukanavan oirearviot ohjautuisivat yhteen paikkaan terveydenhuollon ammattilaisten käsiteltäviksi.

Digiklinikan palvelutuotanto kilpailutetaan, kun palvelukuvaus ja kilpailutukseen liittyvä dokumentaatio valmistuu. Kilpailutus saataneen liikkeelle kesän kynnyksellä, kun Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt päätöksen asiasta. Tällöin tuotantovaihe käynnistyisi syksyllä.

– Tuotannon alkuvaiheessa päätynemme ohjaamaan asiakasvirtaa digiklinikkaan ensisijaisesti Omaolo-palvelukanavan avulla, ja vasta myöhemmin lisäämään asiakasvirtaa muissa kehittämishankkeissa – kuten sote-rakenneuudistukseen kuuluvassa Etäpalveluiden reittikartta -hankkeessa – tuotettujen ratkaisujen avulla, visioi Mononen.

Oman haasteensa valmisteluun tuovat sopimustekniset asiat Varsinais-Suomen kuntien, sairaanhoitopiirin ja hanketta hallinnoivan Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kanssa. Selvittelyn alla ovat muun muassa toimintaan vaikuttavat GDPR-liitännäiset, kuten rekisterinpitäjyys ja henkilötietojen käsittely, tietosuoja sekä -turva. Samalla jatkuu myös digiklinikan hallinnon selvitystyö ja valmistelu.

Digiklinikka on osa Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmaa, jota rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö ja hallinnoi Turun kaupunki.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​