Varsinais-Suomessa valmistellaan sote-palveluiden digiklinikkaa
Varsinais-Suomessa valmistellaan sosiaali- ja terveyspalveluiden digiklinikkaa perustason palveluiden tueksi. Digiklinikka mahdollistaisi palveluiden saatavuuden virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin.
– Varsinais-Suomen digiklinikka on uniikki kansallisesti katsottuna. Vaikka etähoidon suhteen samankaltaisuutta löytyykin, ei ylikunnallista, keskitettyä palvelutuotantoa ole muualla Suomessa suunnitteilla, sanoo hankkeen projektipäällikkö Janne Mononen Turun kaupungilta.
Digitaalisen terveyspalvelun pystyttäminen on monimutkainen ja -vaiheinen prosessi. Tällä hetkellä asiantuntijoiden kanssa selvitetään sopimuspohjia teknisen toteutussuunnitelman mahdollistamiseksi ja tarkennetaan digiklinikan palvelukuvausta. Olemassa olevien järjestelmien ja rakenteiden kartoituksella hahmottuvat hankkeen yhtäläisyydet ja yhteistyö myös muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen liittyvien digihankkeiden kanssa.
Ensivaiheessa digiklinikan sähköisten työkalujen ja palvelutuotannon malli keskittyvät tiettyihin terveysongelmiin, joita voidaan hoitaa etäkontaktein ja -hoitomenetelmin.
Palvelutuotanto uudessa järjestelmässä tehtäisiin maakunnassa keskitetysti. Tämä mahdollistaisi sen, että myös alueen kunnissa kattavasti käytössä olevan sähköisen Omaolo-palvelukanavan oirearviot ohjautuisivat yhteen paikkaan terveydenhuollon ammattilaisten käsiteltäviksi.
Digiklinikan palvelutuotanto kilpailutetaan, kun palvelukuvaus ja kilpailutukseen liittyvä dokumentaatio valmistuu. Kilpailutus saataneen liikkeelle kesän kynnyksellä, kun Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt päätöksen asiasta. Tällöin tuotantovaihe käynnistyisi syksyllä.
– Tuotannon alkuvaiheessa päätynemme ohjaamaan asiakasvirtaa digiklinikkaan ensisijaisesti Omaolo-palvelukanavan avulla, ja vasta myöhemmin lisäämään asiakasvirtaa muissa kehittämishankkeissa – kuten sote-rakenneuudistukseen kuuluvassa Etäpalveluiden reittikartta -hankkeessa – tuotettujen ratkaisujen avulla, visioi Mononen.
Oman haasteensa valmisteluun tuovat sopimustekniset asiat Varsinais-Suomen kuntien, sairaanhoitopiirin ja hanketta hallinnoivan Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kanssa. Selvittelyn alla ovat muun muassa toimintaan vaikuttavat GDPR-liitännäiset, kuten rekisterinpitäjyys ja henkilötietojen käsittely, tietosuoja sekä -turva. Samalla jatkuu myös digiklinikan hallinnon selvitystyö ja valmistelu.
Digiklinikka on osa Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmaa, jota rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö ja hallinnoi Turun kaupunki.