Koronavirus

Turun koronatartunnat selvässä laskussa maaliskuun ennätyslukemista

JORI LIIMATAINEN

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoi keskiviikkona Turun kaupungin viikoittaisessa koronainfossa, että Turun koronatartunnat ovat selkeässä laskussa. Turussa todettiin viime viikolla 151 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 195 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta. Tartunnoista pystyttiin jäljittämään 75 prosenttia.

Yleisimmät altistuspaikat ovat edelleen sama talous, lähipiiri ja työpaikat.

– Tulevat viikot näyttävät valoisimmilta kuin aikaisemmat viikot. Nyt jokaisen tulisi kuitenkin vielä jaksaa noudattaa koronavarotoimia, jotta saamme tartuntaluvut riittävän alas. Koronatartuntojen määrän väheneminen ja rokotusten hyvä edistyminen antavat meille toivoa siitä, että saisimme viettää suhteellisen normaalin kesän, Peltoniemi sanoo.

Koronarokotusten saaneiden tulee edelleen noudattaa samoja varotoimia koronan torjunnassa: käyttää maskia, pitää riittäviä turvavälejä sekä noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Koronavarotoimien noudattaminen on edelleen ensiarvoisen tärkeää, eikä ohjeista saisi vielä yhtään lipsua, Peltoniemi muistuttaa.

Terveysasemien puhelinpalvelut sekä koronarokotuspuhelin ovat edelleen varsin ruuhkaisia. Osaltaan puheluruuhkiin vaikuttaa se, että terveysasemien henkilökuntaa on siirtynyt Messukeskuksen sekä yksityisten hoivakotien rokotuksiin. Puhelimia ruuhkauttavat myös kysymykset, muun muassa Astra Zenecasta, joihin ei tällä hetkellä ole vastauksia ja niihin tarvitaan kansallinen linjaus. Kaikki ajantasainen tieto koronarokotuksiin liittyen löytyy osoitteesta turku.fi/koronarokotus.

Peltoniemen mukaan rokotteiden sähköisen ajanvarauksen hankaluudesta on tullut jonkin verran palautetta.

Vapaat rokotusajat tulevat näkyviin vasta ajanvarauksen pääsivulla olevan varaa aika -napin painamisen jälkeen.

– Pääsivun varattuja aikoja ei ole -teksti on hämmentänyt turkulaisia. Ajatellaan, että varattuja aikoja ei ole tarjolla, vaikka teksti tarkoittaa sitä , että henkilöllä ei ennestään ole varattuja aikoja. Ohjeita on nyt tarkennettu potilastietojärjestelmän ajanvarausportaaliin, Peltoniemi sanoo.

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt Turussa merkittävästi. Maaliskuun tartuntaluvut olivat kevään korkeimmat. Tammi-maaliskuun aikana Turussa todettiin yhteensä 2 785 koronatartuntaa ja niistä maaliskuun aikana jopa 1 539 tartuntaa. Huhtikuun alkuun mennessä liki 13 000 henkilöä on ollut määrättynä joko karanteeniin tai eristykseen.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 42 994 turkulaista (25,5 % 16 vuotta täyttäneistä turkulaisista). Kaksi rokoteannosta on saanut 4 057 turkulaista (12.4.2021). 80 vuotta täyttäneistä turkulaisista on rokotettu 88 prosenttia, 75–79-vuotiaista 91,6 prosenttia ja 70–74-vuotiaista 88,4 prosenttia. 65–69-vuotiaiden rokotuskattavuus on 33,1 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä viikolla Messukeskuksessa annetaan koronarokotuksia 65–69-vuotiaille ja sitä vanhemmille turkulaisille,

1. ja 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville, koronapotilaiden hoitotyöhön sekä ikääntyneiden hoivakoteihin töihin ja kesäsijaiseksi tuleville sekä tehosterokotuksia alkuvuodesta ensimmäisen koronarokotteen saaneille.

65–69-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat voivat varata rokotusaikoja joko sähköisesti turku.fi/koronarokotus-sivun kautta tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen, p. 02 266 0159 (ma–pe klo 8–14).

Turun kaupungin terveysasemien henkilöstö antaa rokotuksia Messukeskuksen lisäksi myös muun muassa yksityisten hoivakotien asukkaille ja henkilöstölle. Tämä sitoo osaltaan henkilöstöresurssia seuraavien viikkojen aikana.

Päiväkodit ja alakoulut toimivat alkuvuoden käytännöin. Avoin päiväkotitoiminta ja perhekerhot ovat suljettuina 2. toukokuuta asti. Alakoulujen kerhot toimivat koronavarotoimin. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta jatkaa toimintaansa kuten alkuvuonna.

Turun yläkoulut ja toinen aste jatkavat hybridimallissa 2. toukokuuta asti. Yläkouluissa opetus jatkuu hybridimallissa siten, että luokka-asteista aina yksi on vuorotellen etäopetuksessa ja kaksi muuta lähiopetuksessa. Näin parannetaan väljyyttä koulutiloissa.

Hybridimalli ei koske valmistavan opetuksen ja erityisen tuen pienryhmiä, jotka jatkavat lähiopetuksessa.

Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus jatkavat hybridimallissa 2. toukokuuta saakka. Työelämässä tapahtuvaa oppimista jatketaan ammatillisessa koulutuksessa suunnitellusti.

Turun lukioiden vanhojentanssit siirretään toukokuulta elo-syyskuun vaihteeseen koronatilanteen takia.

– Lukioilla on vapaus valita itse sopiva päivämäärä, toteaa Turun klassillisen lukion rehtori Kai Heino.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työväenopistot toimivat pelkästään etänä koko kevään ajan.

Vapaa-aikatoimialalla avataan ulkoliikuntapaikkoja. Ryhmäliikunta sallitaan ulkona kaikille alle 20-vuotiaille. Rajoitukset poistuivat eilen tiistaina. Turvallisuusohjeita ja etäisyyksiä pitää edelleen noudattaa kaikilla liikuntapaikoilla. Kontaktipelejä ei voi pelata.

Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna myös omatoimiseen liikuntaan. Omatoimiliikunnassa kentillä ja muilla ulkoliikuntapaikoilla saa olla kuuden hengen ryhmissä ja maksimissaan 12 henkeä kerrallaan niin että etäisyydet pystytään säilyttämään.

Alakouluikäisten (v. 2008 syntyneet ja nuoremmat) harrastustoiminta jatkuu turvaväleistä huolehtien ja kontakteja välttäen. Yläkouluikäisten (v. 2007 syntyneet ja sitä vanhemmat) sekä muiden alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta (mm. seuravuorot) kaupungin sisäliikuntatiloissa on keskeytettynä 25. huhtikuuta saakka.

Keskeytettynä on myös kaikki aikuisten sisä- ja ulkotiloissa tapahtuva ryhmä- ja yksilölajien harrastustoiminta, pois lukien huippu-urheilu.

Viime viikolla tartuntoja ja altistumisia todettiin Haritun, Heinikonkadun ja Kastun päiväkodeissa sekä Vasaramäen koulun Lehmustien yksikössä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Malttia
Koronatesteissä on pääsiäisen aikaan ja jälkeen käyty huomattavan vähän, tämä selviää helposti THL tilastoista. Ei siis kannata, Turussakaan, nuolaista ennen kuin tipahtaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Vire
Turku.fi
Tuo Peltoniemen esiin tuoma huono suunnittelu koskee koko sivustoa. Koodaus on ollut tärkeämpää kuin looginen ja sujuva käyttö. Runsaasti petrattavaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.