Taide

Turun Sirkkalan koulun taidekilpailun voittajat selvillä – Yksi voittajatöistä valitaan toteutettavaksi uuteen kouluun

Havainnekuva Maikki Rantalaehdotuksesta KrokroTIILIN teleportti.
Havainnekuva Maikki Rantalaehdotuksesta KrokroTIILIN teleportti.

Sirkkalan kouluun toteutettavaan taidekokonaisuuteen on valittu kolme ehdotusta. Turun kaupunki julisti viime vuoden syksyllä avoimen taidekilpailun, joka oli avoinna kaikille Suomessa toimiville taiteilijoille ja taiteilijaryhmille. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä yhteensä 63 ehdotusta, joiden joukosta palkittiin kolme ehdotusta. Palkittujen teosten joukosta valitaan kouluun toteutettava teoskokonaisuus kuluvan kevään aikana. Teoksen kokonaiskustannukset tulevat olemaan 75 000 euroa.

Kilpailun voitti helsinkiläisen kaupunki- ja katutaiteilija Maikki Rantalan ehdotus KrokoTIILIN teleportti. Rantalan työ on seinämaalausta ja tiilimateriaalia eri tavoin hyödyntävä kokonaisteos, johon sisältyisi laaja koulun oppilaiden kanssa toteutettava työpajakokonaisuus. Katutaiteeseen ja Turun arkeologisiin löytöihin pohjautuva teos olisi toteutettavissa sekä rakennuksen sisätiloihin että pihamaalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuomaristo arvosti ehdotuksessa rakennusten sisäosien ja piha-alueen yhdistämistä saman visuaalisesti vahvan, kekseliään ja eri käyttökohteisiin muunneltavan teeman ympärille. Ehdotuksessa miellytti myös tiilimateriaalin käyttömahdollisuudet ja sen yhdistäminen osaksi seinämaalausta. Esimerkkikuvat seinämaalausten toteutuksesta jakoivat tuomariston mielipiteitä, ja runsaiden kuvapintojen osalta toivottiin hieman pelkistetympää ja rauhallisempaa esitystapaa ja kuva-aiheistoa.

Rantanen palkitaan ehdotuksestaan 5 000 eurolla.

Toiselle sijalle sijoittui kankaanpääläisen kuvataideopiskelija Laura Hokkasen laajalle levittäytyvät puu ja betoniveistokset. Kram -niminen ehdotus koostuu erikokoisista betoni- ja puuveistoksesista, jotka levittäytyvät uudisrakennuksen, pihan ja tontilla jo olemassa olevien rakennusten alueelle. Ehdotuksessa veistosten kädet kiemurtelevat koulun eri tilojen läpi ja yhtyvät pihalla oleviin suurikokoisiin hahmoihin. Teoksen lähtökohtana on ajatus kokonaisuuden hahmottumisesta ja täydentymisestä lapsen kasvaessa ja eri osien toimimisesta myös suunnistusapuna koulun alueella.

Tuomaristo arvosti erityisesti ehdotuksen kokonaisvaltaista ja lapsen kasvua seuraavaa tilallista sijoittelua sekä teosaiheen ja sen osien soveltuvuutta osaksi koulumaailmaa. Teososien lopullinen ulkonäkö ja veistojälki sekä tekninen toteutus osaksi koulurakennusta jäi mietityttämään tuomaristoa.

Toinen palkinto on arvoltaan 3 000 euroa.

Kolmanneksi nousi turkulaisen Heini Ahon teos Kaikki kulmat ovat erilaisia, kaikki kulmat ovat samanlaisia. Teos koostuu eri materiaaleista irti leikatuista kulmista ja niistä kootuista reliefeistä. Teokset muodostavat mielenkiintoisia ja koskettelemiseen houkuttelevia monisävyisiä pintoja. Irti leikatut palat ovat peräisin erilaisista esineistä ja huonekaluista, joilla jokaisella on oma menneisyytensä, värinsä ja patinansa. Yhteen sovitettuna erilaiset palaset muodostavat kauniita ja mielenkiintoisen eläviä yhtenäisiä pintoja. Tuomaristo piti ehdotuksen visuaalisesta ilmeestä ja kekseliäästä toteutuksesta. Tuomariston mielestä kehitettävää löytyi vielä teoksen muodon ja koulumaailman tiiviimmästä yhteen sitomisesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aho palkitaan ehdotuksestaan 2 000 eurolla.

Sirkkalan koulun uudisrakennuksen valmistuessa Sirkkalabacken ja Sirkkalan koulu yhdistyvät. Uuden koulun nimi tulee olemaan Sirkkala skola (Sirkkalan koulu). Koulun rakennustyöt alkavat elokuussa 2021. Koulu ja siihen liittyvä taidekokonaisuus valmistuvat keväällä 2023.

Taidekilpailun tuomaristoon kuuluvat Turun kaupungin rakennuttajainsinööri Jouni Anttila, Turun museokeskuksen tutkija Marjo Aurekoski-Turjas, Suomen Taiteilijaseura ry:n edustaja, kuvanveistäjä Sakari Kannosto, Turun museokeskuksen intendentti Riitta Kormano, Schauman Arkkitehdit Oy:n arkkitehdit Laura Kronberg ja Niklas Kronberg, Turun perusopetuksen rehtori Elise Kurtén, Suomen Taiteilijaseura ry:n edustaja, taiteilija Jaana Partanen sekä Turun museokeskuksen apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​