Turussa kehitetty syöpälääke näyttäisi tepsivän vaikeisiin syöpiin
Turkulaisen biolääkeyritys Faronin kehittämän Clevegen-syöpälääkkeen tutkimuksessa on saatu uusia lupaavia tuloksia, yritys kertoo tiedotteessaan.
Tutkimuksessa selvitetään lääkkeen tehoa kymmeneen erilaiseen syöpään, joista kuudessa lääkkeen on alustavasti havaittu pidentävän potilaiden elinaikaa. Nämä syövät ovat paksu- ja peräsuolen syöpä, ihosyöpä, munasarjasyöpä, maksasolusyöpä, sappitiesyöpä ja mahasyöpä.
Tehoa tutkitaan vielä rintasyövän , haimasyövän ja kilpirauhassyövän hoidossa. Silmämelanooman osalta tutkimus ei jatku, sillä lääke todettiin tehottomaksi.
Lisäksi tutkitaan lääkkeen turvallisuutta ja sitä, miten potilaat sietävät sitä. Lääkettä tutkitaan myös ainoana hoitona potilaille, joiden syöpäkasvaimeen ei saa apua muista hoitomuodoista.
Seuraavaksi tarvitaan tutkimusta lääkeannostelun tihentämistä ja suurempia annoksia niiden syöpien osalta, joihin lääke näyttää tehoavan. Paksu- ja peräsuolensyöpäpotilailla testataan jo yhden ja kahden viikon välein annettavan lääkkeen tehoa. Mahdollisen myyntiluvan saamiseen kuluu vielä vuosia.
Clevegen on uudentyyppinen anti-Clever-1-vasta-aine, jolla on kyky muuntaa solun immuniteetin tukahtuminen immuniteetin aktivoitumiseksi erilaisissa sairauksissa, mikä tuo mahdollisuuksia syövän hoidon lisäksi tarttuvien tautien hoitoon ja rokotteiden kehittämiseen.
Tutkimus on saanut rahaa Euroopan unionin Horizon 2020 -ohjelmasta.