Paikalliset

70 vuotta täyttäneet eivät ole enää koronarokotusten väliinputoajia – Astra Zenecalla voikin rokottaa myös ikääntyneitä

ARTTU LAITALA

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR toteaa, että Astra Zenecan adenovirusvektorirokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös ikääntyneille eli yli 70-vuotiaille.

Aiemmin rokotetta on annettu vain 18–69-vuotiaille riskiryhmäläisille, koska tutkimustietoa rokotteen tehosta ikääntyneillä oli vain vähän.

– Viime viikkoina Skotlannista ja Englannista saatu tutkimustieto osoittaa, että Astra Zenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin Biontech-Pfizerin mRNA-rokote. Siksi lääketieteellistä syytä yläikärajan säilyttämiseen ei enää ole, toteaa asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola THL:n tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Euroopan lääkeviranomainen EMA ei ole asettanut rokotteen myyntilupaan yläikärajaa, vaan myyntilupa on myönnetty 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen.

Tähän saakka ikääntyneitä on rokotettu mRNA-rokotteilla ja alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteella.

Käytännön syistä KRAR suosittelee, että 70 vuotta täyttäneiden rokotuksia jatkettaisiin edelleen ensisijaisesti mRNA-rokotteilla.

Ikääntyneiden rokotussarjat on aloitettu mRNA-rokotteilla ja toisella pistoskerralla annetaan aina samaa rokotevalmistetta, jolla rokotussarja on aloitettu.

Rokotteita myös saadaan maahan Astra Zenecan rokotetta enemmän.

– Yläikärajan poistaminen antaa kunnille mahdollisuuden järjestellä rokotuksia uudelleen, jos se kunnan oman arvion mukaan nopeuttaa ikääntyneiden rokotuksia ja on ajanvarausten ja muiden järjestelyjen puolesta sujuvasti toteutettavissa, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio toteaa tiedotteessa.

– Kun kokonaan uusia rokotusaikoja varataan, ne on syytä antaa ensin ikääntyneille ja vasta sen jälkeen alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Näin noudatetaan Suomen rokotusjärjestystä, jonka tavoitteena on tarjota rokotteen antamaa suojaa ensin niille, joiden riski saada vakava tauti on suurin, Kontio täydentää.

On odotettavissa, että 70 vuotta täyttäneet saavat ensimmäisen rokoteannoksensa huhtikuun loppuun mennessä. Koronarokotukset ovat viimeisten viikkojen aikana vauhdittuneet, kun rokotteita on saatu maahan entistä enemmän. Rokotteiden määrän odotetaan edelleen kasvavan kevään edetessä.

Keskiviikkoon mennessä puoli miljoonaa suomalaista oli saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Fakta

mRNA- ja adenovirusvektorirokotteet

Suomessa on tarjolla kahden eri kehittäjän mRna-koronarokotteita, Biontech-Pfizerin sekä Modernan.

Rokotteessa on lähetti-RNA:ta, joka sisältää koronaviruksen niin kutsutun piikkiproteiinin valmistusohjeen.

Lähetti-RNA pääsee kiinni pistoskohdan lihassoluun, koska se on pakattu hyvin pienen rasvapartikkelin sisälle. Lähetti ohjeistaa solut tuottamaan koronaviruksen pintaproteiinia, jolloin elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa proteiinin vieraaksi ja alkaa suojautua sitä vastaan.

Astra Zenecan rokote on puolestaan adenovirusvektorirokote.

Koronaviruksessa on geeni, joka ohjaa solut tuottamaan koronaviruksen piikkiproteiinia. Rokotteessa geeni on siirretty osaksi vaarattoman kuljettajaviruksen eli adenoviruksen perimää. Adenovirus ei pysty lisääntymään elimistössä.

Kuljettajavirus vie geenin pistoskohdan soluun, ja solu alkaa tuottaa pinnalleen pintaproteiinia geenin ohjeen mukaa. Elimistö tunnistaa proteiinin vieraaksi ja alkaa suojautua sitä vastaan.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​