Viidennes suomalaisista kokee olevansa herkkiä melulle – eniten häiritsevät tieliikenteen ja naapureiden aiheuttama meteli
Noin viidesosa luokittelee itsensä meluherkäksi Suomessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta selvityksestä.
Selvityksessä tarkasteltiin ensi kertaa sitä, miten häiritseviksi ihmiset kokevat eri ympäristömelun lähteet omassa arjessaan.
Yleisimmin ihmisten unta ja oleskelua häiritsevät tieliikenteen ja lähinaapureiden aiheuttama melu.
– Tieliikennemelun haitat on yhteiskunnassa vähitellen tiedostettu. Vastedes myös naapuruston aiheuttaman melun haitat on syytä huomioida yhtenä tärkeänä ympäristömelun lähteenä, THL:n erikoistutkija Anu Turunen sanoo tiedotteessa.
Selvityksen mukaan hyvin häiritsevänä tieliikennemelun koki arjessaan 4,8 prosenttia ja lähinaapureiden melun 4,5 prosenttia vastaajista.
Meluherkiksi itsensä kokevat häiriintyivät tieliikenteestä ja lähinaapureiden aiheuttamasta melusta kolme kertaa enemmän kuin muut selvityksen vastaajat. Myös unen häiriintyminen tieliikennemelun vuoksi oli heillä lähes viisi kertaa yleisempää.
– Meluherkkyydellä on keskeinen rooli melun terveyshaitoissa. Se määrittelee, kuinka häiritsevänä yksilö melun kokee sekä miten herkästi ja voimakkaasti yksilö ja hänen elimistönsä reagoivat meluun, Turunen sanoo.
Melun kokeminen häiritseväksi on kuitenkin hyvin yksilöllistä.
– Kokemukseen vaikuttavat äänen fysikaalisten ominaisuuksien ja altistumistilanteen lisäksi yksilölliset ominaisuudet kuten meluherkkyys sekä asenne äänilähdettä kohtaan. Riippuen henkilöstä, esimerkiksi naapureiden aiheuttama melu voidaan kokea hyvin häiritseväksi, vaikka äänenpainetaso olisi pieni ja normaaleihin elämisen ääniin luokiteltava, Turunen sanoo tiedotteessa.
Selvityksen aineisto on peräisin pandemiaa ja laajaa etätyöskentelyä edeltävältä ajalta, vuodelta 2015.
Tutkimukseen poimittiin satunnaisesti otos 20 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Kyselyn vastasi noin 20 000 henkilöä.