Ihmiset

Kaisa Sillanpää on sauvolainen ruokakirjoja julkaissut taiteilija

JANE ILTANEN
Kaisa Sillanpää on asunut Sauvossa vuodesta 1993 saakka. Turussa hän käy joka perjantai jo kotoa muuttaneen tyttärensä luona.
Kaisa Sillanpää on asunut Sauvossa vuodesta 1993 saakka. Turussa hän käy joka perjantai jo kotoa muuttaneen tyttärensä luona.

Kaisa Sillanpää pyörittelee käsissään uusinta kirjaansa, joka kantaa nimeä Aamupalat & välipalat. Paksussa opuksessa on lähes 350 sivua ja se sisältää 141 reseptiä. Suosikkiaan Sillanpää ei reseptien joukosta osaa valita.

– Siitä on jo niin kauan kun tämän kirjoitin, hän naurahtaa.

Vaikka kirja julkaistiin tämän vuoden tammikuussa, on se ollut valmiina jo vuoden päivät, sillä korona lykkäsi kirjan julkaisua. Tämän vuoksi Sillanpää on ehtinyt kirjoittaa perään jo toisenkin opuksen, jonka on myös määrä ilmestyä tänä keväänä. Suuri suomalainen leipäkirja tulee sisältämään nimensä mukaisesti ohjeita erilaisiin leipiin. On niin patonkeja, sämpylöitä, focacciaa, rieskaa, skonsseja, limppuja kuin naanleipääkin ja reseptejä leivotaan eri viljalajeista. Koronavuonna moni innostui kokeilemaan itse leivän leipomista ja tässä puuhassa on pitkälti kulunut Sillanpäänkin vuosi. Toki kirjan tekoon sisältyy paljon muutakin kuin leipomista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kehittelen itse reseptit, leivon, kirjoitan ja otan valokuvatkin itse kirjojani varten, hän kertoo.

Sauvolainen Kaisa Sillanpää on itseoppinut kokkaaja. Hän on aina ollut innokas ruuanlaittaja ja kehittänyt itse omia ruokareseptejään.

– Joskus 2008 tai 2009 osallistuin sitten ensimmäiseen reseptikilpailuun, hän muistelee.

Kilpailuista Sillanpää innostui toden teolla ja vuosien varrella hän onkin menestynyt jo noin sadassa eri reseptikilpailuissa.

"Seuraavaksi jatkan jälleen uusien taulujen maalaamista."

Kilpailujen kautta myös kustantaja kiinnostui hänestä ja Readme otti häneen yhteyttä. Vuonna 2013 ilmestyi Sillanpään ensimmäinen ruokakirja: Reseptikuningatar – palkittua kotiruokaa.

– Siihen on kerätty meidän perheen suosikkireseptejä, Sillanpää kertoo.

Ensimmäisen teoksen ilmestymisen jälkeen kirjoja onkin ilmestynyt tasaiseen tahtiin vuoden, parin välein niin burgereista, grillauksesta kuin tähteistä ja salaateistakin.

Vaikka Sillanpää on tällä hetkellä päätoiminen ruokakirjailija, on hän alkuperäiseltä ammatiltaan kuitenkin kuvataiteilija. Maalaaminen on kulkenut vuosien varrella mukana, vaikka välillä hän on pitänyt siinä taukojakin.

– Olen maalannut 1980-loppupuolelta asti, siis jo yli 30 vuotta, hän kertoo.

Alun perin Sillanpää aloitti maalaamisen öljyväreillä, minkä lisäksi hän teki myös grafiikkaa ja valmisti käsityönä nukkeja. Nykyisin Sillanpää maalaa tauluja akryylimaaleilla, koska allergisoitui öljyväreihin. Hänen maalauksensa ovat värikkäitä ja niissä on useita eläinaiheita, kuten lintuja, kettuja ja jäniksiä.

– Eläimet ovat sellaisia, joita Sauvossakin voisi liikkua, ja olen niistä monia nähnytkin, ilveksiä lukuun ottamatta, hän kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka tauluja on tullut maalattua, näyttelyiden pitämisessä Sillanpäällä oli peräti kahdenkymmenen vuoden tauko – viime vuoteen saakka. Viime vuonna hänen näyttelynsä oli esillä Tuorlan majatalossa, Kaarinassa, Turussa Fabbes Cafessa sekä Raision kirjastossa. Sama näyttely siirtyi vielä tämän vuoden helmikuuksi Sauvon kirjastoon.

Näyttelyä varten hän maalasi kaikki teokset viime vuoden aikana.

– Sain eräänä iltana ennen nukahtamista ajatuksen, että koska on vuoden pimein aika, niin nyt tarvitaan väriä ja heti seuraavana päivänä aloin maalata, hän kertoo.

Näyttelyurakka on nyt takana päin ja kaksi ruokakirjaa on ilmestynyt peräjälkeen, mutta silti Sillanpää ei aio jäädä lepäilemään.

– Seuraavaksi jatkan jälleen uusien taulujen maalaamista. Uuden ruokakirjankin otan työn alle tämän vuoden aikana, mutta aihe ei ole vielä täysin selkeänä mielessä. Ehkä tulevaisuudessa voisin ruokakirjojen lisäksi tehdä myös jotain muuta kirjallista

tuotantoa, Sillanpää haaveilee.

Kaisa Sillanpää

53-vuotias ruokakirjailija ja kuvataiteilija.

Kotoisin Naantalista, asunut Sauvossa vuodesta 1993.

Julkaissut kuusi reseptikirjaa, seitsemäs julkaistaan tänä keväänä.

Perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Naapuri
Herkullista arkiruokaa
Olisi hienoa löytää reseptikirja, jossa olisi herkullista arkiruokaa, joka ei lihota. Sellainen, jossa käytetään harkitusti rasvaa, sokeria ja valkoista viljaa. Terveellisten ruokien ohjeita, mutta kirjan nimi olisi silti houkutteleva eikä mikään laihdutuskirja tai kalorivahdin opas.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Herkullista arkiruokaa
Keittokirjojen aavasta valtamerestä löytyy vaikka kuinka paljon tuollaisiakin. Ylipäätään suurimmassa osassa nykykeittokirjoja mielestäni ohjeet ovat kohtalaisen terveellisiä. Syntisemmät herkuttelukeittokirjat ja -ohjeet on useimmiten helppo itse havaita. Vähänkin kokeneempi kokki osaa kyllä itsekin soveltaa ja tehdä kevyemmän version, jos tuntuu olevan liikaa rasvaa tms. Joka tapauksessa terveellisiä ja vähän epäterveellisempiä keittokirjoja on pilvin pimein, jokaiselle löytynee sopiva.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.