EU

EU-maat antoivat poliittisen tuen uusille Venäjä-pakotteille

ARTTU LAITALA
EU-maiden ulkoministerit ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen Venäjä-pakotteista.
EU-maiden ulkoministerit ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen Venäjä-pakotteista.

EU-maiden ulkoministerit ovat saavuttaneet poliittisen yhteisymmärryksen uusista Venäjä-pakotteista. Uutistoimisto AFP:n mukaan ulkoministerit ovat pyytäneet EU:n ulkosuhteita johtavaa Josep Borrellia viimeistelemään listan uusien pakotteiden kohteista.

Yhteisymmärryksen saavuttaminen oli odotettua, ja sitä ennakoitiin jo ennen maanantain ulkoministerikokouksen alkua. Ministerien kokous Brysselissä jatkuu edelleen.

Pakotteilla vastataan siihen, että Venäjä on jättänyt kunnioittamatta kansalais- ja ihmisoikeuksia. EU-maat ovat muun muassa tuominneet oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisen.

EU:n ja Venäjän valmiiksi kehnot suhteet ovat viime aikoina olleet aallonpohjassa. EU:n ulkosuhteita johtava korkea edustaja Josep Borrell vieraili kuun alussa Moskovassa, ja matkasta jäi käteen pelkkiä pettymyksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Borrell sai muun muassa kritiikkiä heikosta esiintymisestään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vieraili puolestaan viime viikolla Pietarissa ja tapasi Lavrovin. Ministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Haavisto puolusti johdonmukaisesti EU:n yhteistä linjaa.

– On hyvin tärkeää, että EU reagoi yhdessä näihin kysymyksiin, Haavisto totesi videoidussa lausunnossaan saapuessaan maanantaina aamulla kokouspaikalle.

Kohteina yksittäisiä henkilöjä

AFP:n diplomaattilähteen mukaan uusien pakotteiden kohteiksi on kaavailtu yksittäisiä henkilöitä, mutta mukana ei olisi oligarkkeja.

Venäjän hallintoa lähellä olevien liikemiesten lisäämistä pakotelistoille on vaatinut muun muassa EU-parlamentti, jonka mukaan pakotteita tulisi langettaa sekä Navalnyin pidättämisestä ja vangitsemisesta vastanneille henkilöille että hallintoon kytkeytyville oligarkeille.

Ulkoministerikokouksen alla EU-virkamieslähteestä painotettiin, että uusien pakotteiden oikeudellinen perusta on hyvin pitävä. Siksi kohteiden valinnan perusteena on oltava kunnon todisteet.

Pakotteita väläytetty Myanmarille

EU-maat ovat valmiita asettamaan pakotteita myös Myanmarin sotilasvallankaappauksesta vastuussa olleille henkilöille, ministerit totesivat kokouksen alkupuolella julkaistussa lausunnossaan. Rajoittaviin toimiin voisi sisältyä esimerkiksi varojen jäädyttämisiä.

Ulkoministerit tuomitsevat helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen ja vetoavat Myanmarin siviilihallinnon palauttamisen puolesta.

Myanmarissa on ollut laajoja mielenosoituksia sotilasvallankaappausta vastaan.

Lauantaina kaksi ihmistä kuoli ja noin 30 ihmistä haavoittui, kun maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia kohti. Lisäksi yksi mielenosoittaja ammuttiin kuoliaaksi maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mielenosoitusten ensimmäinen kuolonuhri tuli perjantaina, kun aiemmin päähän ammuttu mielenosoittaja menehtyi vammoihinsa.

Myanmarin tilannetta tarkkailevan järjestön mukaan satoja ihmisiä on otettu kiinni vallankaappauksen jälkeen.

Luvassa pitkä kokous

Ulkoministerit aloittivat kokouksensa aamulla, ja päivästä on ennakoitu pitkää. Venäjä-suhteiden lisäksi asialistalla on muun muassa Hongkongin yhä synkentyvä tilanne.

Kiinan ote erityishallintoalueesta on kiristynyt kesällä voimaan tulleen turvallisuuslain myötä. Laki muun muassa mahdollistaa vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Manner-Kiinan puolella. Länsimaat ovat arvostelleet Kiinan toimia.

Ulkoministerien kokouksessa vierailee videoyhteyden välityksellä myös Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Antony Blinken.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​